Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Effect handelsoorlog: aantal faillissementen stijgt het hardst in VS

27 augustus 2019 11:48 Aangepast: 27 augustus 2019 11:50
Het lossen van sojabonen in de Amerikaanse staat Illinois. Beeld © AFP

De handelsoorlog tussen de Amerikaanse president Donald Trump en China begint flink pijn te doen in de Verenigde Staten. Nergens anders stijgt het aantal bedrijven dat failliet gaat, zo hard als in de VS.

Tot in het afgelopen halfjaar steeg het aantal faillissementen harder in West-Europa, maar nu is Noord-Amerika koploper op de ranglijst die het bedrijf Atradius bijhoudt.

In de EU steeg het aantal faillissementen met 2,7 procent, in Noord-Amerika, waar de VS verantwoordelijk is voor het grootste deel van de faillissementen, gingen 3,2 procent meer bedrijven bankroet.

"Een teken aan de wand dat de VS de positie als koploper heeft overgenomen", zegt John Lorié, de hoofdeconoom van het bedrijf. In absolute aantallen gaan er overigens veel meer bedrijven failliet in West-Europa dan in Noord-Amerika. 

Handelsoorlog

De reden dat voor de ontwikkeling is dat er maar geen einde aan de handelsoorlog komt. Dit weekend nog kondigde Trump nieuwe heffingen aan op Chinese producten die worden geëxporteerd naar de VS. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Four more years? Economische bloei cruciaal voor tweede termijn Trump

Amerikaanse retail

Omdat in China gemaakte producten hierdoor duurder worden om in te kopen, hebben ook Amerikaanse bedrijven last van de handelssancties. Vooral in de toch al kwetsbare retailsector gaan bedrijven in de problemen komen, verwacht Atradius. Het aantal faillissementen zal volgend jaar met 2 procent stijgen, schrijft het bedrijf.

De handelsoorlog is niet alleen voelbaar in de VS en China: het aantal faillissementen in westerse landen stijgt voor het eerst sinds de financiële crisis in 2009, meldt de kredietverzekeraar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Al bijna honderd bedrijven naar Nederland door brexit

Brexitangst

Overigens spant het Verenigd Koninkrijk de absolute kroon, als het gaat om de grootste procentuele stijging van het aantal faillissementen. In de eerste helft van dit jaar steeg het met 8,9 procent. De reden is simpel, namelijk de angst voor een brexit zonder deal. 

Toch is de stijging in het VK niet voldoende om te compenseren voor de ontwikkeling in de VS, simpelweg omdat het Verenigd Koninkrijk maar één van de landen van de EU is. In de cijfers voor Noord-Amerika weegt het Amerikaanse aandeel veel zwaarder mee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duitse centrale bank verwacht recessie in grootste economie EU

Over Nederland is de kredietverzekeraar ook somber, vooral door de dreigende recessie in Duitsland. Als de grootste economie van Europa krimpt, heeft dat gevolgen voor Nederlandse bedrijven, vooral in de industrie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van