Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Macron en Trump sluiten deal over Franse digitaks

26 augustus 2019 20:49 Aangepast: 26 augustus 2019 22:06
Beeld © ANP

Frankrijk en de Verenigde Staten hebben een deal gesloten over de Franse plannen voor belastingen op grote technologiebedrijven, zoals Google, Amazon en Facebook. Frankrijk gaat als eerste Europese land een dergelijke belasting invoeren.

De Franse president Emmanuel Macron bevestigde de deal met Trump tijdens een gezamenlijke persconferentie op de G7-top in het Franse Biarritz, meldt Bloomberg.

Veel details gaf hij niet. Trump had eerder gedreigd met Amerikaanse heffingen op Franse wijnen in reactie op de Franse belastingplannen. Trump wilde in Biarritz niet zeggen of die wijntaks nu van tafel is, maar grapte wel dat zijn vrouw erg van Franse wijn houdt.

Volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zijn de Amerikaanse plannen voor tarieven op Franse wijn definitief van de baan. Macron wil  internationale regelgeving voor hogere belastingen op grote techbedrijven die nu te weinig belasting zouden betalen.

Niet op een lijn

Er wordt al jaren gesproken over zo'n digitaks in de EU en in de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de club van rijke landen, maar tot nu toe was het nooit mogelijk om alle landen op een lijn te krijgen. Dat bracht de Fransen ertoe om het zelf te gaan regelen.

Veel landen, waaronder Frankrijk dus, willen zo’n belasting omdat techbedrijven hun winsten vaak laten neerslaan in landen waar ze erg weinig belasting betalen en daardoor in de landen waar ze het geld verdienen geen of amper belasting betalen.

En dat is niet eerlijk ten opzichte van andere bedrijven die veel meer belasting betalen, is het idee.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Franse digitaks komt er definitief, tot woede van VS

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore