Ga naar de inhoud
Bedrijven

Bankroet voor Nederlandse tak van modehuis Karen Millen

Karen Millen Holland failliet door problemen bij Britse moeder. Beeld © ANP

De Nederlandse tak van modehuis Karen Millen, met 80 werknemers, is failliet. Dat bevestigt curator Jos Borsboom tegenover RTL Z. Het bankroet is volgens de curator te wijten aan problemen bij de Britse moeder. "De eigenaar heeft er daar de stekker uitgetrokken."

Karen Millen werd in 1981 opgezet door de gelijknamige Britse ontwerpster en onderneemster. Het chique modemerk wordt over de hele wereld verkocht.

Chique modemerk

In Nederland was Karen Millen actief met enkele eigen winkels en met shop-in-shops, onder meer in de Bijenkorf. Een van de eigen winkels stond in de prestigieuze Amsterdamse P.C. Hooftstraat, maar die sloot in 2018. Een andere staat in Den Haag.

Uit de meest recente jaarrekening in het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat de Nederlandse dochter er in februari 2017 nog goed voorstond. Het bedrijf had de twee voorgaande jaren een redelijke winst van opgeteld een kwart miljoen gemaakt, en kende nauwelijks schuld.

Toch blijkt Karen Millen Holland, zoals het Nederlandse dochterbedrijf heet, vrijdag failliet te zijn gegaan. Volgens curator Jos Borsboom is dat rechtstreeks het gevolg van de problemen bij het Britse moederbedrijf.

Amsterdamse
Lees ook:
Amsterdamse modewinkel Vivienne Westwood failliet en gesloten

Problemen

In juni bleek al dat de IJslandse eigenaar Kaupthing Bank van het modehuis af wilde, omdat het verliezen leed als gevolg van tegenvallende winkelverkopen. Maar pogingen om het bedrijf met 1100 werknemers in Groot-Brittannië te verkopen, mislukten.

Borsboom: "Onlangs besloot de eigenaar te stoppen in Engeland, waar het hoofdkantoor staat. Enkele onderdelen, zoals de merken en de webwinkel, zijn nog wel verkocht, aan een bedrijf dat internetwinkels bezit. Omdat de inkoop en productie van Karen Millen is gestopt, was voor de rest van Europa niet zoveel keuze meer."

De curator acht de kans op een doorstart van Karen Millen Holland heel klein. "Dan moet er sowieso eerst meer duidelijkheid zijn over de productie van kleding onder die naam."