Bedrijven

Al bijna honderd bedrijven naar Nederland door brexit

26 augustus 2019 09:06 Aangepast: 26 augustus 2019 09:40
Donald Tusk en de Britse premier Boris Johnson deze zomer bij de G7-top in Biarritz. Beeld © EPA

Bedrijven in het VK weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn met de brexit en steeds meer ondernemingen wijken dan ook uit naar Nederland. De teller staat inmiddels op 98. In de eerste acht maanden van dit jaar zijn er al bijna net zoveel bedrijven aangetrokken uit het VK als in heel 2018.

Bedrijven vrezen het naderende vertrek van de Britten uit de Europese Unie en al helemaal een wanordelijke brexit zonder goede afspraken. In totaal zijn er 98 bedrijven die de overstap van Groot-Brittannië naar Nederland hebben gemaakt.

Dat zegt het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), dat bedrijven probeert lekker te maken om zich in Nederland te vestigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Merkel: 'Oplossing voor backstop kan binnen 30 dagen worden gevonden'

325 bedrijven overwegen overstap

Dit jaar namen al 38 bedrijven de beslissing om naar ons land te verhuizen. In 2017 waren dat er 18 en vorig jaar 42. Hoeveel banen er naar Nederland komen wil NFIA niet zeggen. Bij de 60 ondernemingen waarvan eerder al bekend was dat ze gaan verhuizen, gaat het om 2500 banen.

Nog eens 325 bedrijven denken erover na om hun activiteiten naar Nederland te verplaatsen. Eind vorig jaar waren dat er 250.

Talent en logistiek

Aanvankelijk, in aanloop naar de eerste brexitdatum van 29 maart, waren het vooral bedrijven die te maken zouden krijgen met vergunningsproblemen die de overstap maakten, aldus een woordvoerder van NFIA. Het ging volgens hem om bijvoorbeeld mediabedrijven die in de knoop dreigden te raken, waardoor tv-zenders op zwart dreigden te gaan. Of financiële instellingen die geen diensten in de Europese zouden kunnen aanbieden.

Inmiddels zijn het met name bedrijven die naar ons komen in verband met het aantrekken van medewerkers en logistiek, zegt een woordvoerder. 

EMA

Grote vis was het Europees Medicijnagentschap EMA, dat naar Amsterdam is verhuisd. Daar werken 900 mensen. Afgelopen jaar besloten onder meer het Amerikaanse handelshuis CBOE en de Japanse bank Norinchukin neer te strijken in Amsterdam.

Veel andere ondernemingen aarzelen nog, omdat nog onduidelijk is hoe de brexit vorm krijgt en wat die voor hen gaat betekenen. De onrust wordt wel groter, door 'de steeds duidelijkere mogelijkheid van een no deal', zegt commissaris Jeroen Nijland van de NFIA. "Daarom oriënteren steeds meer van die bedrijven zich op Nederland als mogelijke nieuwe uitvalsbasis op de Europese markt", zegt hij.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore