Bedrijven

Bloeden nog niet gestelpt: zeesluis weer duurder voor bouwer BAM

22 augustus 2019 09:07 Aangepast: 22 augustus 2019 09:12
De zeesluis bij IJmuiden in aanbouw. Beeld © ANP

De gifbeker voor bouwbedrijf BAM is nog niet leeg. Het aanleggen van een nieuwe zeesluis bij IJmuiden kost BAM nog eens 7,5 miljoen euro extra. De totale extra kosten voor het project lopen door allerlei tegenslagen richting de 100 miljoen euro.

BAM zit samen met Volker Wessels in het OpenIJ-consortium dat een nieuwe zeesluis aanlegt bij IJmuiden. Bij dat project worden de tegenvallers op elkaar gestapeld.

Tegenvaller na tegenvaller

Zo kon BAM al eens 55 miljoen afschrijven omdat de onderwaterbakken waarin de sluisdeuren komen te staan niet goed ontworpen bleken te zijn. Vorig jaar werd het allemaal nog beroerder. Een andere ontwerpfout zorgde nog eens voor een projecttegenvaller van 61 miljoen euro, waarvan 30 miljoen voor rekening van Bam kwam.

Nu blijkt dus dat de kosten nóg verder uit de hand lopen. Voor het eerste halfjaar van 2019 is nog eens een verlies op het project genomen van 7,5 miljoen euro. Die kosten zijn nodig voor extra voorzorgsmaatregelen die het bedrijf treft bij het plaatsen van een nieuwe onderwaterbak.

Eigenlijk had de sluis dit jaar af moeten zijn, maar inmiddels is de verwachting dat het niet voor 2021 gefikst is.

Ook tegenvallers in Duitsland

De sluis is trouwens niet het enige hoofdpijndossier voor BAM. De kosten bij projecten in Duitsland en bij BAM International lopen ook behoorlijk uit de hand. De totale impact van die projecten viel met 94 miljoen euro ook nog eens 4 miljoen euro hoger uit dan eerder geraamd. Als verwacht sloot BAM de eerste helft van het jaar af met rode cijfers. Het gecorrigeerde verlies voor belastingen bedroeg uiteindelijk 27,2 miljoen euro.

BAM-baas Rob van Wingerden zei andermaal de negatieve resultaten te betreuren. Met opdrachtgevers wordt volgens hem nog altijd gesproken over compensatie.

De koers van BAM gaat vanochtend hard onderuit na het nieuws: de koers staat zo'n 8 procent lager.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van