Ga naar de inhoud
Bedrijven

Online super Picnic is klaar met actievoerende FNV: 'Het is een toneelstukje'

Picnic-medeoprichter Michiel Muller. Beeld © ANP

Een groep werknemers van online supermarkt Picnic voert vandaag actie. Ze willen dat het bedrijf hun een contract aanbiedt in plaats van inhuurt via een uitzendbureau. Vakbond FNV wil dat de werknemers van Picnic meer zekerheid krijgen, maar volgens Picnic is het niet meer dan een toneelstukje.

"Er werken bij Picnic 3000 mensen, waarvan 2700 op een uitzendcontract", zegt campagneleider Marianne Jekkers van FNV. "Mensen op kantoor en leidinggevenden hebben een vast contract, maar de mensen die het werk doen zitten op een uitzendcontract."

Onzekerheid

Volgens de bond zorgt dat voor veel onzekerheid en durven mensen daarom niet te gaan samenwonen of kunnen geen huis kopen als ze dat willen. "Je weet nooit wanneer je eruit moet."

Dat vindt de bond extra oneerlijk omdat werknemers wel een minimale beschikbaarheid door moeten geven, maar geen enkele garantie krijgen dat ze die uren ook daadwerkelijk kunnen werken. Met andere woorden: Picnic biedt geen zekerheid, maar eist dat wel.

'Ze willen helemaal niet praten'

Picnic-ceo Michiel Muller heeft het inmiddels wel gehad met de acties van de vakbond. "Ze zeggen dat ze willen praten, maar willen dat helemaal niet. Ze willen een toneelstukje opvoeren." 

Het is inmiddels de vierde keer dat FNV langskomt met een groep werknemers, zegt Muller. "De helft werkt niet eens voor ons!" FNV spreekt dat tegen. "Dat zegt Picnic steeds inderdaad. Er zijn altijd mensen aanwezig van ons. Die staan dan ook wel eens per ongeluk op de foto. Maar dat is nooit de helft", aldus Jekkers.

Toch lijkt het beeld dat Muller heeft niet helemaal uit de lucht gegrepen. Bij de actie van morgen zijn al snel tien mensen van het FNV. "We hebben mensen die de bus begeleiden, nog een een paar collega's die het graag willen zien", vertelt Jekkers. En dan ook nog twee mensen om iets op te bouwen. Maar dan zijn we er nog niet: "En nog een paar leden uit een andere supermarkt die morgen de Picnic-medewerkers willen ondersteunen", vervolgt de FNV'er. "En een of twee gemeenteraadsleden uit Amsterdam."

In de starblokken op vrijdagmiddag

Nog even terug dan naar een andere reden om te demonstreren: volgens FNV zouden uitzendkrachten op vrijdagmiddag, het moment dat je je kunt inschrijven voor nieuwe diensten, soms met twee telefoons in de hand klaarzitten om zich zo snel mogelijk in te schrijven, omdat ze anders geen werk hebben.

Muller noemt het 'gewoon onzin', dat mensen niet hun uren ingepland krijgen die ze willen. Volgens hem lukt dat in 95 procent van de gevallen. De 21-jarige Leon, die meedoet met de actie van het FNV, ervaart dat heel anders, vertelt hij.

Hij legt uit dat je in kunt schrijven op groene of bruine diensten. Bij een groene dienst weet je zeker dat je kan werken, maar bij een bruine dienst hoor je dat pas een dag van tevoren. Vooral in de vakantietijd zouden groene diensten een zeldzaamheid zijn. Volgens hem komt het heel vaak voor dat werknemers diensten niet kunnen draaien die ze wel willen. 

Meer vaste krachten

Dat er in de vakantie weinig groene diensten zijn, komt doordat het een stuk rustiger is met de bestellingen. Toch vinden Leon en zijn vakbond dat dit geen reden is om haast alleen flexibele krachten in te zetten. "Er is een basislijn. Een aantal orders dat dagelijks gehaald wordt", zegt de Picnic-medewerker. Dat werk zou wat hem betreft prima door vaste krachten gedaan kunnen worden.

Overigens verwijst Muller ook de cijfers over het aantal vaste medewerkers dat FNV noemt naar het rijk der fabelen. Volgens hem hebben niet slechts 300 van de 3000 werknemers een vast contract, maar zijn dat er inmiddels 600 tot 700. "En dat weten ze bij het FNV ook."

Ledenwerving

Tegelijkertijd willen veel bezorgers en distributiemedewerkers van Picnic ook juist flexibel werken, denkt Muller. De medewerkers van Picnic zijn gemiddeld 27 en die van de bond een paar decennia ouder, zegt de topman.

"Opa en oma vertellen de kleinkinderen wat ze willen, maar dat willen ze helemaal niet", zegt hij, verwijzend naar de in zijn ogen ouderwetse ideeën van mensen bij de vakbond. Muller denkt dat de acties van FNV platte ledenwerving zijn.

Vanochtend om 11 uur staan er in ieder geval 50 actievoerders voorde deur bij Picnic. Zij bieden een petitie aan voor meer vaste contracten, naar eigen zeggen namens 800 collega’s.

Update 12.30 uur: de opkomst bij de actie was niet erg overweldigend. Deze foto van het protest stuurde Muller door: