Bedrijven

'Alibaba stelt beursgang uit vanwege onrust in Hongkong'

21 augustus 2019 07:28 Aangepast: 21 augustus 2019 08:28
Beeld © EPA

Een van China's grootste bedrijven, webgigant Alibaba, stelt een geplande beursgang uit vanwege de groeiende politieke onrust in Hongkong. Het bedrijf hoopte maximaal 15 miljard dollar op te halen met de beursnotering aan de beurs in Hongkong.

Als de onrust in de komende weken luwt, zou het bedrijf in oktober een nieuwe poging willen wagen, meldt een bron aan persbureau Reuters. Een andere bron meldt het persbureau dat het besluit vorige week is genomen door de top van het bedrijf. Alibaba reageerde niet direct op vragen van RTL Z.

De al elf weken durende hevige protesten in de speciale regio binnen China zorgt voor onzekerheid in de financiële wereld. De beursgang van Alibaba aan de HK Exchange is een belangrijk evenement voor beleggers, omdat het een goede graadmeter is van het zakelijk klimaat in de door China gecontroleerde stadstaat. Biergigant AB InBev stelde de beursgang van de Aziatische tak eerder ook al uit. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Na Wall Street wil Alibaba ook in Hongkong naar de beurs

Tweede beursgang

Met de beursgang wilde Alibaba geld ophalen om te kunnen blijven investeren in technologie. Het bedrijf, dat in 2014 al een beursnotering in New York kreeg,  mikte op een opbrengst van tussen de 10 en 15 miljard dollar. 

Daarnaast wil het bedrijf met de beursnotering in Hongkong een betere toegang tot de Aziatische kapitaalmarkt. 

Traangas

De demonstranten protesteerden in eerste instantie tegen een nieuwe wet, die het makkelijker zou maken om verdachten aan China uit te leveren. Dat voorstel is ingetrokken, maar de protesten tegen de Chinese invloed en de regering van Carrie Lam zijn alleen maar verder opgelaaid. Veiligheidstroepen zetten onder meer traangas in om de demonstraties de kop in te drukken.

Er zijn al meer dan 700 mensen gearresteerd en vorige week ging het vliegveld op slot nadat zo'n 5000 demonstranten naar binnen waren gedrongen. Alle onrust zorgt ervoor dat de economie van Hongkong minder hard zal groeien dan vorig jaar, is de verwachting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders over protesten Hongkong: 'Het wordt steeds grimmiger'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van