Bedrijven

'Apple steekt 6 miljard in eigen series, start videodienst in november'

20 augustus 2019 10:54 Aangepast: 20 augustus 2019 12:05
Apple investeert fors in The Morning Show, met Reese Witherspoon en Jennifer Aniston.

November wordt een goede maand voor seriekijkers en filmliefhebbers. Naast Disney+ lanceert naar alle waarschijnlijkheid ook Apple zijn nieuwe videodienst. Apple TV+ gaat naar verluidt 9,99 dollar per maand kosten.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen bij de techreus. Hoeveel een abonnement in Nederland gaat kosten, is nog niet bekend.

Apple had de videodienst al officieel aangekondigd op een evenement in maart, maar ging toen niet in op details als prijs, lanceringsdatum en aanbod. Die informatie begint nu via verschillende Amerikaanse media uit te lekken.

Met een prijs van 9,99 dollar - de eerste maand zou gratis zijn - is Apple duurder dan concurrenten Disney+ en Netflix. Disney+ zal 6,99 dollar per maand gaan kosten (in Nederland 6,99 euro). Ter vergelijking: het goedkoopste Netflix-abonnement kost in Nederland 7,99 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Videodienst Disney+ start in Nederland op 12 november

Apple investeert zes miljard

Voor een tientje per maand schotelt Apple zijn kijkers, naast een aangekocht aanbod, vooralsnog vijf eigen producties voor. Daaronder de comedy-dramaserie The Morning Show, met Jennifer Aniston, Reese Witherspoon en Steve Carell, de fantasyserie Amazing Stories van regisseur Steven Spielberg, en de documentairereeks Home, over 'de extravagantste huizen'.

Dat lijkt wat mager, maar andere series zijn nog in ontwikkeling. Apple heeft er nu zo'n dertig aangekondigd. Volgens The Financial Times investeert het bedrijf ongeveer 6 miljard dollar in die producties.

Daarvan zou alleen al 300 miljoen bestemd zijn voor de eerste twee seizoenen van The Morning Show. Volgens filmkenners is de serie daarmee duurder dan de populaire HBO-reeks Game of Thrones, die in het slotseizoen 15 miljoen dollar per aflevering kostte. 

Zes miljard lijkt veel, zeker omdat Apple eerder nog van plan was om 1 miljard uit te geven. Maar vergeleken met de concurrentie steekt het bedrag mager af. Netflix steekt dit jaar ruim 14 miljard dollar in nieuwe series en films, verwachten analisten, en Disney investeert in 2019 zelfs bijna 24 miljard in nieuwe content.

Bestaande app

Apple TV+ komt in een vernieuwde versie van Apples tv-app. Daarmee kun je behalve Apple TV+ ook andere video-abonnementen gebruiken, zoals HBO of Videoland. Het is niet duidelijk of klanten ook korting zullen krijgen op deze andere diensten, als ze een abonnement op Apple TV+ nemen.

Netflix zal in elk geval voorlopig niet beschikbaar zijn via Apple TV, kondigde ceo Reed Hastings eerder dit jaar aan. "We willen dat mensen onze content bekijken via onze dienst."

Een verschil is ook dat Netflix normaal gesproken alle afleveringen van een serie tegelijkertijd online zet, zodat je lekker kan bingewatchen. Dat wordt bij Apple TV+ iets lastiger, aangezien Apple naar verwachting de eerste drie afleveringen van een serie tegelijkertijd online zet, om daarna wekelijks een nieuwe aflevering toe te voegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer omzet voor Apple, ondanks omzetdaling uit iPhones

In één keer uitrollen

Apple rolt de videodienst in één keer uit in ruim 100 landen. Daarmee kiest het voor een andere aanpak dan Disney, dat zijn dienst in eerste instantie alleen in de VS, Canada en Nederland beschikbaar maakt. De plannen zijn serieus.

Analisten denken dat Apple in de komende vijf jaar honderd miljoen abonnees kan aantrekken. Ter vergelijking: Netflix heeft er momenteel meer dan 151 miljoen, na jaren van opbouwen.

Minder afhankelijk van iPhones en Macs

De start van de videodienst maakt onderdeel uit van een strategiewijziging bij Apple. Het bedrijf wil meer geld gaan verdienen aan diensten en minder afhankelijk worden van de verkoop van telefoons en andere hardware. Door de gestegen prijzen en langere levensduur van iPhones, Macbooks en Apple Watches doen klanten er steeds langer over om hun oude apparaat te vervangen.

Apple heeft in zijn dienstenaanbod vijf belangrijke pijlers. Naast Apple TV+ zijn dat muziekdienst Apple Music, gamingdienst Apple Arcade, nieuwsdienst Apple News+ en de clouddiensten van het bedrijf.

Najaarspresentatie

Apple heeft de laatste geruchten over zijn videodienst nog niet bevestigd. Traditiegetrouw kondigt het bedrijf in het najaar de nieuwigheden aan waar het hele jaar aan is gewerkt.

Volgens Apple-watchers zal het bedrijf op 10 september een nieuwe iPhone presenteren. Het ligt voor de hand dat het tijdens dat evenement ook meer details over de nieuwe filmdienst zal bekendmaken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore