Bedrijven

Rabobank moet antiwitwasbeleid verder verbeteren van toezichthouder

15 augustus 2019 11:00 Aangepast: 15 augustus 2019 13:27
Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer. Beeld © ANP (Archieffoto)

Rabobank moet zijn antiwitwasbeleid op verschillende onderdelen nog verbeteren. Topman Wiebe Draijer heeft gezegd dat de bank niet alle klanten opnieuw hoeft door te lichten, zoals bij concurrent ABN Amro.

Die bank moet alle 5 miljoen particuliere klanten doorlichten van toezichthouder DNB. Banken zijn verplicht om te checken of hun klanten zich niet bezighouden met illegale zaken als witwassen, corruptie of terrorismefinanciering. 

In het geval van Rabobank moet de bank bij sommige klanten beter onderbouwen waarom ze in een bepaalde risicocategorie zijn ingedeeld. Dat is de opdracht die de bank in overleg heeft gekregen van De Nederlandsche Bank. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN Amro moet alle klanten doorlichten op witwassen: boete niet uitgesloten

Bij hoeveel dossiers er verbeteringen doorgevoerd moeten worden kon Draijer niet zeggen. Bij Rabobank werken wereldwijd 1600 mensen fulltime aan het controleren van klanten en transacties. 

1,2 miljard euro winst

De bank verwacht niet dat er extra geld gereserveerd hoeft te worden voor het antiwitwasprogramma. Er werd wel fors minder winst gemaakt het afgelopen half jaar. Onder de streep bleef er 1,2 miljard euro over, wat neerkomt op een terugval van bijna 30 procent. 

De Rabobank vindt dat zelf geen slechte prestatie, gezien de 'uitdagende omstandigheden' zoals de verdere escalatie van de handelsoorlog en de afvlakkende groei van de wereldeconomie. Ook de aanhoudende lage rente drukt op de inkomsten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU: banken houden zich nog steeds niet aan witwasregels

Renteverlaging 'niet wenselijk' 

De kosten die de bank maakt zijn wel omlaag gegaan. Op de hypotheekmarkt in Nederland is de bank iets groter geworden, waardoor Rabobank naar eigen zeggen de grootste hypotheekverstrekker blijft. 

Dat de Europese Centrale Bank binnenkort waarschijnlijk de rente zal verlagen, vindt topman Draijer vervelend. Volgens hem is dat 'niet wenselijk en ineffectief'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van