Bedrijven

Dure hobby: Chinese interesse drijft prijs koi op met duizenden euro's

16 augustus 2019 06:14 Aangepast: 16 augustus 2019 13:06
Een koi-vis, oftewel de Japanse karper. Beeld © ANP

Ze worden ook wel de keizers van de vijver genoemd en mensen zijn bereid er grof geld voor neer te tellen: Japanse karpers, beter bekend als koi. Dit weekend is de 27ste editie van de Holland Koi Show, waar liefhebbers en handelaren samenkomen. "Koi zijn mijn lust en mijn leven."

Als we Tjaard van Balen bellen, staat hij net vissen te scheppen. "Koi zijn mijn lust en mijn leven", vertelt hij over de hobby die uitmondde in zijn bedrijf, Koi Kichi World in Ridderkerk. 

De liefde voor vissen begon 20 jaar geleden met goudvissen, op een gegeven moment leek het hem leuk om vissen te hebben die uit je hand eten, Japanse karpers dus. "Toen ik genoeg kennis over koi had opgedaan, heb ik een koivijver gebouwd."

De Holland Koi Show

Dit weekend is hij weer van de partij bij grootste koi-show van Nederland, die van 16 tot en met 18 augustus zoals elk jaar in de Limburgse Kasteeltuinen van Arcen wordt georganiseerd door de Nishikigoi Verening Nederland (NVN). Dat is een van de twee koi-verenigingen van ons land, Koi 2000 is de ander. Vorig jaar kwamen er ruim 13.500 bezoekers op de show af, dit jaar hoopt de vereniging op 15.000 bezoekers.

Qua bezoekersaantallen staat deze show aan de wereldtop. Het belangrijkste onderdeel is de wedstrijd. Juryleden uit onder andere Japan, Australië, Zuid-Afrika, Zweden, Duitsland en België bepalen welke karper de grote kampioen wordt, de zogeheten Grand Champion.

Even bijvoeren. Even bijvoeren.

Vis met karakter

Koi - dus niet niet koi-karpers, want koi betekent karper in het Japans - worden bij goede verzorging al gauw 70 tot 80 centimeter en hebben een flinke vijver met veel zuurstof nodig, die ook goed gefilterd wordt. Daar komt best wat techniek bij kijken. 

Koi hebben ook karakters, sommigen zijn schuw en andere niet, vertelt Van Balen van Koi Kichi World. De meesten worden tam en eten uit de hand. Sommigen zwemmen met de eigenaar mee als die om de vijver loopt. Van Balen kent zelfs mensen die hun koi pakken en een stukje verder de vijver in gooien, waarna de vis 'vrolijk terug komt zwemmen'. 

Koi zijn voor iedereen, maar de hobby kan prijzig worden

Koi kunnen wel 60 jaar oud worden en dus een leven lang je huisdier zijn. Een veelgemaakte misvatting is de prijs van een koi-vis, vertellen de handelaren. Volgens Jeroen van Keulen, die al 15 jaar Koicentrum Van Keulen in Nijverdal runt en meerdere malen prijzen won met zijn karpers, is de waarde bewerkelijk. "Dat hangt af van de toekomstverwachting van de kweker." 

Elke vis ontwikkelt qua kleur, patroon, grootte en bouw naar een hoogtepunt toe, vertelt hij. Als die verwachting hoog is, kan de prijs hoog oplopen. "Een vis die 90 centimeter kan worden, maar bij 30 centimeter al gepiekt heeft qua kleur, is dan niks meer waard." Sommige koi zijn wel duizenden euro's waard. Van Keulen verkoopt koi tussen de zes euro 'en zo gek als je het zelf wil maken'. 

Koi kunnen handtam worden. Onze redacteur nam de proef op de som en aaide ze. Koi kunnen handtam worden. Onze redacteur nam de proef op de som en aaide ze.

De koi als hobbelpaard of wedstrijdpaard

Een goede Japanse karper kun je met paarden vergelijken, zegt Van Balen. "Is het een hobbelpaard voor de manege of een wedstrijdpaard dat voor je gaat winnen? Maar dat wil niet zeggen dat vissen met een mooi patroon waar iemand gek van is, niet voor grote bedragen weg kunnen gaan." Er zijn koi in diverse prijsklassen, dus de hobby is toegankelijk, maar kan wel prijzig worden.

Op bezoek bij Van Balens Koi Kichi World:

Precieze getallen over koi in Nederland zijn er niet. Van Balen schat het aantal grote koi-winkels op ongeveer 30, met nog eens 200 kleinere zaken die ook koi erbij verkopen. Liefhebbers kopen gemiddeld maar een paar vissen per jaar, in totaal schat hij dat er ongeveer een paar duizend vissen verkocht worden elk jaar.

"Mensen die vissen van 50.000 euro kopen zijn bloedfanatiek, maar dat is meer uitzondering op de regel. Serieuze hobbyisten kopen vissen van rond de 300 euro."

Chinese koopzucht

Vanwege de groeiende populariteit van koi in Azië stijgen de prijzen. China kweekt volgens Van Balen meer koi, in Taiwan en Indonesië willen superrijken ook koi. Daardoor wordt het ook moeilijker om goede vissen naar Europa te halen, zegt hij.

Exacte cijfers heeft Van Balen niet, maar vergeleken met tien jaar geleden zijn prijzen in het topsegment volgens hem verdubbeld. "Vissen in middensegment en daaronder stijgen nauwelijks vanwege de inflatie in Japan." 

In het topsegment stijgen de prijzen onder meer door Chinese invloed. "Op Japanse veilingen kopen Chinezen vissen op waardoor de prijzen stijgen. Dat is nu al een groot probleem, want goede vissen kosten meer."

1,6 miljoen voor één koi

Daar komt bij dat de bedragen die in Azië worden betaald voor koi een stuk hoger zijn dan in Nederland, omdat koi houden daar populairder is. "Het gekste bedrag dat ik gezien heb was vorig jaar, toen omgerekend naar euro's 1,6 miljoen exclusief btw werd betaald", zegt Van Balen.

"Dat was de duurste vis die ooit in Japan is verkocht. Die had ook de eerste prijs, de Grand Champion, gewonnen bij de All Japan Koi Show, de belangrijkste koi-show ter wereld", legt Van Balen uit.

'Hele goede koi is heel bijzonder'

"Een hele goede koi is iets heel bijzonders", vertelt hij. En die kun je zien op de show. "Het is een hoop geld, maar 2000 euro voor een vis is geen geld als je weet hoeveel werk er voor een kweker in zit. Die zijn gemiddeld tussen de vijf en acht jaar ermee bezig. Het is net als kunst. Iedereen kan een potje verf omgooien, maar een Nachtwacht schilderen is niet iedereen gegeven."

Zo gaan koi naar de Holland Koi Show:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van