Ga naar de inhoud
Bedrijven

Boete van 91 miljoen dollar voor L'Oréal, stal technologie van startup

L'Oréal verliest van de start-up Olaplex. Beeld © Getty

De Franse cosmetica en haarverzorgingsgigant L'Oréal moet in totaal 91,3 miljoen dollar betalen aan de start-up Olaplex. L'Oréal heeft volgens de jury van een rechtbank in de VS handelsgeheimen gestolen, een geheimhoudingsplicht geschonden en patentbreuk gepleegd.

De kwestie draait om een middel om haar te beschermen als het wordt gebleekt. Het Amerikaanse Olaplex had dat middel uitgevonden en L'Oréal wilde het bedrijf wel overnemen. Gesprekken daarover liepen in 2015 echter op niets uit.

Later kwam L'Oréal met een soortgelijk middel op de markt en Olaplex beschuldigde het concern ervan dat te hebben gestolen.

37 miljoen

De jury van een Amerikaanse rechtbank ging daarin mee en bepaalde dat L'Oréal zich had schuldig gemaakt aan het stelen van handelsgeheimen, het schenden van de geheimhoudingsplicht en het plegen van patentbreuk.

In totaal moet het concern 91,3 miljoen dollar (81,5 miljoen euro) betalen aan Olaplex. Omdat een bedrijf niet meerdere keren kan worden beboet voor hetzelfde vergrijp, zal het volgens de advocaat van Olaplex in de praktijk echter uitkomen op een bedrag van 37,4 miljoen dollar.

Hoger beroep

Volgens de jury handelde L'Oréal opzettelijk en daardoor kan de Amerikaanse rechter het schadebedrag aanzienlijk verhogen.

L'Oréal zegt het middel onafhankelijk van Olaplex te hebben uitgevonden en zegt van plan te zijn om in beroep te gaan. Het concern tekent aan dat de uitspraak alleen geldt voor de Amerikaanse markt.

Dit is een artikel van