Bedrijven

Deliveroo stopt ermee in Duitsland: vrijdag laatste bezorgingen

12 augustus 2019 13:52 Aangepast: 12 augustus 2019 17:22
Een Deliveroo-bezorger aan het werk in Amsterdam. Beeld © ANP

Maaltijdbezorgdienst Deliveroo trekt zich terug van de Duitse markt. Het bedrijf wil zich op 'andere sterke markten' concentreren, zo stelt het zelf. Per 16 augustus gaat de stekker eruit.

Het personeel is maandag door het bedrijf geïnformeerd via mail. De bezorgers en andere medewerkers verliezen hun baan.

Ze zouden wel worden gecompenseerd, volgens Deliveroo. Hoe die compensatie eruit ziet, is niet bekend gemaakt. Het bedrijf spreekt onder meer over een 'goodwill-pakket'. 

Vijf steden

Het bedrijf trok zich vorig jaar al vanwege 'zorgen over de leverkwaliteit' uit meerdere Duitse steden terug zoals Düsseldorf, Leipzig, Hannover en Dortmund. München, Hamburg, Berlijn, Keulen en Frankfurt werden gezien als groeimarkt, daar was het bedrijf nog wel actief.

Deliveroo stelde destijds nog dat het in de andere Duitse steden terug zou keren. Ook nu stelt het bedrijf dat het een terugkeer in Duitsland niet uitsluit.

Net als in Nederland huurde het bedrijf in Duitsland bezorgers als freelancers in, waardoor het geen minimumloon hoefde te betalen. Met protestacties lieten de bezorgers hun stem horen.

Er werken ongeveer 100 mensen op het kantoor in Duitsland en er zijn ongeveer 1.000 bezorgers actief, zij werken als zelfstandige. 

Geen gevolgen voor Nederland

Voor Deliveroo Nederland heeft het besluit geen gevolgen, zegt een woordvoerder. "Deliveroo is in veertien landen actief, waaronder Nederland. Ieder land maakt haar eigen plannen. Wij hebben juist groeiplannen." 

Het besluit van Deliveroo Duitsland heeft waarschijnlijk ook te maken met de fusie van Takeaway en Just Eat. Die twee maakten in juli bekend samen te gaan.

Het is niet de eerste fusie of overname die Deliveroo treft. Takeaway nam in december 2018 voor 930 miljoen euro Delivery Hero over. Dat was met sites als Foodora en Lieferheld marktleider in Duitsland. Takeaway-oprichter Jitse Groen zei altijd al dat hij verwachtte dat er maar één speler over zou blijven.

In een mail aan klanten van Deliveroo in Duitsland stelt het bedrijf dat een eventueel tegoed teruggestort wordt.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Takeaway koopt Duitse concurrent Delivery Hero voor 930 miljoen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van