Ga naar de inhoud
Bedrijven

Topman Lard Friese van NN Group naar Aegon, volgt Alex Wynaendts op

Lard Friese, in 2015 als topman van NN Group. Beeld © ANP

Een toptransfer in verzekeringsland: topman Lard Friese stapt over van NN Group naar concurrent Aegon. Daar vervangt hij Alex Wyneandts, die in 2008 topman werd bij de verzekeraar. Friese vertrekt per direct bij NN Group.

Friese is geen onbekende bij Aegon. Tussen 1993 en 2003 was hij ook al werkzaam bij de verzekeraar. In 2008 ging hij aan de slag als bestuursvoorzitter van Nationale-Nederlanden, de voorloper van NN Group. Zijn rol als topman van NN Group vervulde hij sinds 2014.

Hij wordt opgevolgd door David Knibbe, nu topman van NN Nederland. De Nederlandsche Bank moet nog wel goedkeuring geven voor die benoeming.

Hoofdrol bij overname Delta Lloyd

Als de toezichthouder geen bezwaar heeft, kan Knibbe op 1 oktober officieel aan zijn nieuwe baan beginnen, als aandeelhouders het er ook mee eens zijn. Op 26 september wordt hen op een bijzondere aandeelhoudersvergadering om hun mening gevraagd. 

Knibbe werkt sinds 2014 bij NN Group, hij had volgens het bedrijf een hoofdrol bij de overname van Delta Lloyd in 2017 en de aangekondigde overname van het Nederlandse deel van Vivat.

Wynaendts blijft adviseur

Lard Friese krijgt een stuk langer de tijd dan Knibbe om zich voor te bereiden op zijn nieuwe baan: hij treedt op 1 maart 2020 in dienst als 'aankomend' ceo. Op de aandeelhoudersvergadering van 15 mei wordt over zijn benoeming gestemd.

Alex Wynaendts blijft dan nog tot eind september 2020 aan het bedrijf verbonden als adviseur, waar hij in 1997 aan de slag ging. 

De ondernemingsraad van Aegon heeft goedkeuring voor de benoeming gegeven, net als de toezichthouders zoals DNB waar Aegon onder valt.

Afkoelingsperiode

Dat Friese pas in maart aan de slag kan, als de aandeelhouders ermee instemmen, komt omdat hij een concurrentiebedingclausule had in zijn contract, vertelt een woordvoerder. Omdat hij overstapt naar de grote concurrent, geldt een 'cooling down'-periode van zes maanden. "Dat is heel normaal, net als dat hij meteen zijn taken heeft neergelegd", vertelt zij. 

"We hebben het nieuws gehoord. Het is zijn persoonlijke afweging, als bedrijf houd je rekening met dit soort ontwikkelingen", antwoordt zij op de vraag of men baalt van Friese's overstap. "We zijn blij dat we een interne kandidaat hebben kunnen voorstellen om te benoemen."

'Opmerkelijk'

De transfer is wel opmerkelijk, vindt beleggersbelangenvereniging VEB. "Wij hebben er wel wat vragen over", zegt Jasper Jansen van de VEB. Hij wijst onder meer op de recent aangekondigde overname van de schadetak van Vivat. "Hij staat net voor een groot proces om die overname te integreren."

"Ook zit hij op behoorlijk concurrentiegevoelige informatie die ineens in handen van de buurman terecht komt", voegt Jansen toe. Op de komende aandeelhoudersvergadering, waar Friese benoemd wordt, wil de VEB vragen stellen over de benoeming van Friese. Die vergadering is op 15 mei 2020.