Bedrijven

Chinees Tencent wil miljarden pompen in Amerikaanse hitfabriek Universal

06 augustus 2019 12:14 Aangepast: 06 augustus 2019 12:51
Taylor Swift is een van de grote namen van Universal Music. Beeld © Getty Images

Het Chinese Tencent wil 10 procent van alle aandelen van Universal Music Group kopen, het grootste muziekbedrijf van de wereld. Als de deal slaagt worden de Chinezen mede-eigenaar van de muziek van veel Amerikaanse artiesten.

Bij Universal struikel je over de artiesten, bands en hits. Artiesten als Taylor Swift, Madonna, U2 of Rihanna zijn aangesloten bij het bedrijf. Maar ook een deel van de muziekcollectie van The Beatles is er te vinden.

Streamen levert veel op

De muziekindustrie was rond de eeuwwisseling op sterven na dood. Mensen kochten nauwelijks meer cd’s. Illegaal downloaden was wat bijna iedereen deed. Streamingsdiensten hebben weer voor een opleving van de industrie gezorgd. 

Daar springt Tencent op in. Ze willen met Universal gaan optrekken. Universal heeft de artiesten, Tencent heeft een eigen streamingsdienst. Het technologiebedrijf koopt 10 procent van de aandelen, goed voor 3 miljard euro en heeft gezegd dat ze binnenkort mogelijk nog eens 10 procent kopen.

Handelsoorlog

De deal is wel opmerkelijk. Universal is Amerikaans en Tencent Chinees. Op het moment is de handelsoorlog tussen de VS en China weer terug van weggeweest

Toch is deze overname makkelijker voor de Chinezen: Universal is in handen van het Franse Vivendi. Handelsoorlog of niet: China krijgt een groot deel van de Amerikaanse muziek in handen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van