Bedrijven

Spaargeld opnemen bij ING na rente-uitspraak Hamers 'heeft weinig zin'

02 augustus 2019 14:08 Aangepast: 02 augustus 2019 18:22
ING-topman Ralph Hamers. Beeld © ANP

Boze ING-klanten die hun spaargeld bij een andere bank willen stallen als hun eigen bank negatieve rente gaat rekenen, zullen van een koude kermis thuiskomen. Want als de rente op spaargeld negatief wordt bij ING, dan zullen andere banken daar ook niet aan ontkomen, zeggen experts.

In een analistencall zei ING-ceo Ralph Hamers gisteren dat de bank het rekenen van negatieve rente als optie overweegt om te compenseren voor de gevolgen van een renteverlaging door de ECB. Klanten zijn woedend en dreigen met het overstappen naar een andere bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING-klanten woedend na rente-uitspraken topman Hamers

'Wordt ervaren als diefstal'

"Dat je echt moet betalen over je saldo, dat ervaren mensen als diefstal", verklaart Jaap Koelewijn, hoogleraar corporate finance aan de Neyenrode Business Universiteit, de boosheid.

Tot enkele jaren geleden hoefden banken geen geld te vragen voor diensten aan consumenten, legt hij uit. Banken konden dit gratis doen, omdat ze genoeg geld verdienden met de rente die ze incasseerden op leningen aan bedrijven. Nu de rente heel laag staat, kunnen banken daar hun dienstverlening niet van betalen, zegt Koelewijn. 

'Gratis bestaat niet'

Als ING negatieve rente zou rekenen op spaargeld, zou dat een 'historisch en ongekend moment' zijn, maar ook volslagen logisch, zegt Hans de Geus, beurscommentator van RTL Z. 

"Banken zitten helemaal niet op ons spaargeld te wachten. Het kost ze bakken met geld, want het geld dat ze overhebben, moeten ze met boeterente bij de ECB inleveren." Banken betalen 0,4 procent rente over geld dat zij 's nachts bij de ECB stallen. 

En dus moet het ergens anders vandaan komen. "Gratis bestaat niet in deze wereld en dat maakt ING buitengewoon goed duidelijk", zegt Koelewijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING overweegt negatieve spaarrente en extra kosten voor online bankieren

Onvermijdelijk

Dat ING in het afgelopen kwartaal nog 1,4 miljard euro winst maakte, verandert weinig aan de noodzaak om maatregelen te nemen, vertelt Koelewijn. De bank moet genoeg reserves hebben en als hun eigen vermogenspositie verslechtert, dan moeten ze zelf meer gaan betalen om aan geld te komen. Dan belandt de bank in een vicieuze cirkel.

"Het is geen leuke boodschap, maar in het huidige renteklimaat onvermijdelijk", aldus Koelewijn. "Het is dapper dat hij dit heeft gezegd en het pijnlijke onderwerp hardop heeft benoemd."

Geesten rijp maken

De Geus was wel verbaasd over de timing van het nieuws. "Ik had verwacht dat de banken eerst samen met de Nederlandse Vereniging van Banken zachtjes zouden lobbyen, de geesten er rijp voor maken, want als je het zo aplomb neerzet, wordt iedereen natuurlijk woest."

Hamers is overigens niet de eerste topbankier die de mogelijkheid van het rekenen van negatieve rente aankaart. In 2016 waarschuwde toenmalig ABN Amro-topman Gerrit Zalm dat mensen hun geld thuis gaan bewaren als ze moeten betalen om hun spaargeld bij de bank te laten staan. Het risico op inbraken zou dan toenemen, aldus de oud-minister van Financiën. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ABN sluit negatieve rente voor spaarders niet meer uit

Bankrun? 'Veel sterkte'

Dat er door sommigen ook wordt opgeroepen tot een bankrun, het massaal weghalen van (spaar)geld bij de bank, daar haalt Koelewijn zijn schouders over op.

"Doe maar, ik wens ze sterkte. Dan heb je je geld opgenomen en dan? Bij een andere bank moet je ook betalen", zegt hij. "Bij ING zullen ze wel wat merken, maar dat er nu duizenden mensen in de rij staan om hun geld op te halen, die kans acht ik niet zo groot."

ING: 'Heel voorzichtig'

ING laat in een reactie op vragen van RTL Z vandaag weten dat er 'niet of nauwelijks vragen' zijn binnengekomen bij het callcenter na het nieuws van gisteren.

De bank benadrukt dat het 'echt niet zomaar zal besluiten' om negatieve rente op spaargeld te rekenen en ook 'heel voorzichtig' zal zijn met het in rekening brengen van extra kosten voor diensten en producten. Die mogelijkheid onderzoekt de bank namelijk ook, als alternatief voor het rekenen van negatieve rente. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen rente meer, wat moet je doen met je poen?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van