Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Hele top thuiszorginstelling Privazorg stapt op na misstanden

02 augustus 2019 10:35 Aangepast: 02 augustus 2019 14:43
Het hoofdkantoor van Privazorg in Amersfoort. Beeld © Google Maps

Op verzoek van door de Ondernemingskamer benoemde functionarissen is de top van Privazorg opgestapt. Drie leden van de raad van commissarissen, bestuurder Teun Huisman en de directeuren van PrivaZorg zijn 'teruggetreden in het belang van de organisatie'. Dat gebeurt na bestuurlijke misstanden bij de thuiszorginstelling uit Amersfoort.

De directie van Privazorg stapte recent naar de Ondernemingskamer om uit te maken wie er precies de baas is bij het bedrijf: de directie of de eigenaren. Het bedrijf levert door heel Nederland thuiszorg aan zo'n tweeduizend ouderen, chronisch zieken en gehandicapten.

Verscherpt toezicht 

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) plaatste de thuiszorgorganisatie dit voorjaar onder verscherpt toezicht. Dat gebeurde na signalen over het weglekken van zorggeld. Ook bleek dat de organisatie bijna onbestuurbaar was geworden door ernstige interne ruzies.

Volgens de Inspectie bedreigen misstanden bij Privazorg de kwaliteit van de geleverde zorg en het voortbestaan van de thuiszorgorganisatie. Er is sprake van een waslijst aan misstanden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Inspectie: janboel bij Privazorg is gevaar voor zorgverlening

Bestuurscrisis

Eerder beschreef RTL Z hoe Privazorg afgelopen jaar in een bestuurscrisis raakte, nadat topman Barend van Leeuwen 12 miljoen euro van een rijk dochterbedrijf probeerde door te sluizen naar een stichting die onder zijn leiding - maar niet onder toezicht van de raad van commissarissen - stond. Later bleek dat er meer geld werd weggesluisd.

Bij zijn poging zorggeld te onttrekken aan het dochterbedrijf stuitte Van Leeuwen op interne weerstand. Enkele opponenten vertrokken en directeuren Sandra Kooiman en Rolf Burrekes stapten naar de rechter om te voorkomen dat zij door ontslag buitenspel werden gezet.

Deze twee directeuren stappen nu op. De Ondernemingskamer heeft verschillende nieuwe functionarissen aangesteld. Die moeten ervoor zorgen dat het bedrijf nog zorg kan blijven leveren. 

Zorg in gevaar

Korrie Louwes, hoofdinspecteur Maatschappelijke Zorg bij de IGJ uitte hier in een interview met RTL Z haar zorgen over: de tekortkomingen vormen een gevaar voor de zorg.

"De geldstromen waren niet transparant, en er bestond een groot risico dat er een groot bedrag aan de zorg onttrokken zou worden. Omdat Privazorg als geheel verlies maakt, was het onzeker of de organisatie daardoor straks nog in staat zou zijn zorg te leveren. Sinds maart is er echter veel gebeurd. Privazorg is ook zelf aan de slag gegaan met onze aanbevelingen", zei ze erover.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

"Het was onzeker of Privazorg nog in staat zou zijn zorg te leveren"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van