Bedrijven

ING-klanten woedend na rente-uitspraken topman Hamers

01 augustus 2019 20:20 Aangepast: 02 augustus 2019 08:06
ING-topman Ralph Hamers. Beeld © ANP

ING-klanten zijn woedend omdat hun bank mogelijk negatieve rente gaat rekenen over consumentenspaargeld. Die optie werd door topman Ralph Hamers besproken als oplossing om de gevolgen van een nieuwe renteverlaging door de ECB op te vangen.

Op Twitter en Facebook regent het boze reacties van klanten die hun rekening dreigen op te zeggen als ING negatieve rente gaat vragen. Zo ver is het nog lang niet, maar de optie wordt wel overwogen naar aanleiding van de hint van ECB-topman Mario Draghi op een verdere verlaging van de rente. 

Topman Ralph Hamers van de bank vindt dat een slecht plan, zei hij in een call met analisten. Als het gebeurt, zal ING dat moeten compenseren, vertelde hij. Een van de opties die dan op tafel kan komen, is het rekenen van negatieve rente. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING overweegt negatieve spaarrente en extra kosten voor online bankieren

Overstappen

Die mogelijkheid schiet klanten in het verkeerde keelgat, zo blijkt. Als de bank het zou doen, dan stappen klanten over naar een andere bank of halen ze hun spaargeld weg bij ING. Een enkeling zinspeelt zelfs op een bankrun

Daarnaast worden vraagtekens gezet bij een andere mogelijke oplossing van de bank om te compenseren voor een renteverlaging: het in rekening brengen van vergoedingskosten voor bankzaken die klanten online regelen.

Gek, vinden reageerders, verwijzend naar de lagere kosten voor banken dankzij het sluiten van kantoren omdat er steeds meer bankzaken online geregeld worden. Ze hebben ook een creatieve oplossing voor als de bank minder winst dreigt te maken: Hamers moet zelf maar inleveren op zijn salaris

Bezorgde telefoontjes

Niet alleen via social media uiten klanten hun ongenoegen. Na publicatie van RTL Z over Hamer's uitspraken belde een woordvoerder van ING zelfs met het verzoek om de kop van het artikel aan te passen.

De bank kreeg volgens hem veel telefoontjes van boze of bezorgde klanten die dachten dat ING al had besloten om klanten te laten betalen voor het stallen van hun spaargeld bij de bank. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van