Ga naar de inhoud
Bedrijven

We all scream for icecream: nog nooit aten we zoveel ijs als nu

Door het warme weer grijpen we massaal naar het ijs Beeld © ANP

Een raketje, perenijsje of cornetto: we aten afgelopen jaar meer ijs uit de supermarkt dan ooit. Per persoon aten we er gemiddeld 30, terwijl het er in 2015 nog 23 waren. De reden? Niet alleen het warme weer, maar ook de vele nieuwe smaken zorgen ervoor dat we meer ijs kopen. Vooral de gezondere varianten, met fruit en groente, maar ook schepijs met minder calorieën, vinden steeds gretiger aftrek.

Vegan ijs zit in de lift

De supermarkten breiden het ijs-assortiment daarom graag uit met luxe- en gezondere varianten, en er werd in de schappen plaats gemaakt voor veganistisch-ijs: ijs gemaakt zonder dierlijke producten. Specifiek dat ijs neemt ook een vlucht: er was een verviervoudiging van de omzet van 2017 naar 2018, blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau IRI.

Inspelend op de grotere vraag naar gezonder ijs begon Jos Blom naast zijn Italiaanse ijs ook nieuwe concepten te produceren in zijn fabriek in het Friese Surhuisterveen. Daar maakt hij sinds 2016 Nice: ijs gemaakt van biologisch fruit en groente, verkrijgbaar bij biologische supermarkten als Marqt en Ekoplaza.

Een ingevroren smoothie

Volgens Kim Hiddink, marketing manager van Nice, doen de ijsjes het goed omdat ze anders zijn dan een normaal waterijsje. "Nice is echt heel puur en simpel: een ingevroren smoothie, gemaakt biologisch fruit uit de buurt, met zo min mogelijk suiker."

Afgelopen jaar was een goed jaar voor de biologische ijsjes, stelt Hiddink. "Het was een waanzinnig hete zomer, wat hielp in de ijsverkoop. En we rolden het merk uit in Duitsland, dus dat gaf ook een boost."

Vegan ijs groeit naar 3,7 miljoen

De cijfers bevestigen dat, laat onderzoeksbureau IRI Worldwide desgevraagd weten. Als we naar al het ijs kijken werd er vorig jaar 333 miljoen euro omzet gedraaid door ijsfabrikanten, een stijging van 17 procent. Maar als we kijken naar het vegan ijs, zit er een stormachtige groei in. 

Het aandeel op de ijsmarkt is nog klein. Vorig jaar was vegan ijs goed voor 3,7 miljoen euro aan omzet. Het jaar ervoor was dat echter nog maar 800.000 euro, en in 2015 bleef het steken op 275.000 euro. 

 

Mango, passievrucht en venkelsmaak

Ralph Barkmeijer begon een jaar geleden met Gigi Gelato, vegan ijs gemaakt van alleen groente en fruit. "We gebruiken vers, koudgeperst sap, wat daarna wordt verwerkt tot een ijsje in de fabriek in Milaan. Er zit geen zuivel in, maar toch is het ijs heel romig. Dat komt door de speciale ijsmachine die we gebruiken, ontwikkeld door Luigi Graziosi, professor aan de ijsschool in Rome."

Barkmeijer kwam de Italiaan tegen op een beurs waar hij zijn ijs liet proeven. Hij besloot met hem in zee te gaan. "Het ijs heet daarom ook Gigi: vernoemd naar Luigi." De populairste smaak is die met mango, passievrucht en venkel. "Maar ook die met gember, wortel en sinaasappel deed het goed bij de Lidl."

Maar is het ook gezonder?

Maar is zo'n koudgeperst, biologisch ijsje nou ook gezonder dan een normaal waterijsje? "Laten we voorop stellen dat ijs nooit gezond is," zegt Jasper de Vries van het voedingscentrum. "Het is iets gezonder, want het aandeel fruit in zo'n Nice ijsje is groter dan in een Festini-ijsje. Maar omdat het gepureerd is gaat er wel een deel van de vezels verloren. Dus het haalt het niet bij het eten van fruit."

Sommige mensen hebben wellicht een gezonde associatie met veganijs, maar behalve gezonder voor het milieu, is het niet gezonder voor het lijf. "In de vegan-magnum zit één calorie meer dan de normale variant," licht De Vries toe.  

Als je zondigt, doe het dan goed

Schepijs van Oppo bevat wel een stuk minder calorieën dan bijvoorbeeld zo'n bak Ben & Jerry’s: 72 tegenover 270 calorieën per 100 milliliter. Bij afvalbureau Weight Watchers bevelen ze het daarom van harte aan. "Maar het gevaar is dat je er wel meer van gaat eten als je eenmaal begint."

De Vries van het Voedingscentrum wil vooral meegeven dat als je zondigt, je maar beter iets kunt eten dat je lekker vindt. "Want ijs eet je niet voor je gezondheid, maar vooral omdat het lekker is af en toe."