Ga naar de inhoud
Bedrijven

Werkgever stimuleert duurzame vakantie: extra vrij voor wie niet vliegt

Trein of vliegtuig? Beeld © ANP

Je mag langer met vakantie, maar dan moet je wel met de trein naar je bestemming. Een Britse milieuorganisatie wil dat bedrijven hun werknemers extra vrije dagen geven in ruil voor duurzaam reizen. Ook een Nederlands bedrijf heeft dat idee omarmd. 

'Climate Perks', heten de secundaire arbeidsvoorwaarden. Wie het vliegtuig mijdt, maar bijvoorbeeld met de trein of bus naar zijn of haar vakantiebestemming reist, krijgt daarvoor twee extra vrije dagen (heen- en terugreis). Daarmee kunnen werkgevers hun personeel stimuleren om duurzamer te reizen.

Verre reizen

Reisorganisatie Better Places is voor zover bekend het enige Nederlandse bedrijf dat zich tot nu toe heeft aangesloten bij het initiatief. Volgens de website van Climate Perks zijn er in elk geval nog twee bedrijven die hun personeelsleden extra vrij bieden: het Zweedse MTR Express en verzekeringsmaatschappij Naturesave.

Net als die twee bedrijven laat Better Places zich ook voorstaan op duurzaamheid. Het bedrijf is gespecialiseerd in verre reizen, maar raadt zelf af om heel vaak een verre reis te maken. 

Vaker trein

"Vliegen heeft een hele negatieve invloed op het klimaat", vertelt directeur Saskia Griep aan RTL Z. "Daarom is het goed als mensen vaker met de trein reizen." 

Maar dat leidt tot twee problemen, legt Griep uit. "Je bent langer onderweg en het is vaak ook een stukje duurder."

Vervuilerskorting
Vliegen
Vervuilerskorting bij KLM: langer vliegen, goedkoper ticket

14 uur onderweg

Met extra vakantiedagen wordt in elk geval dat eerste probleem opgelost. "Een van onze medewerkers ging naar Londen, met de Flixbus. Die is 14 uur onderweg geweest", gaat Griep verder. 

"Ik ga zelf met de trein naar Genève. Ik heb op tijd geboekt, dus dat is heel betaalbaar. Het komt neer op drie uur naar Parijs. En dan nog drieënhalf uur." 

Officieel geldt het Climate Perks-programma voor medewerkers die bewust het vliegtuig vermijden. Wie op fietsvakantie naar de Zeeuwse kustplaats Cadzand gaat zou op papier achter het net vissen, maar Griep zou in dat geval met de hand over het hart strijken. "Daar moeten we wel soepel mee omgaan. Dit is bedoeld om duurzaam reizen te stimuleren." 

Duidelijke regels

Bij Better Places werken tien mensen. Bij een klein bedrijf is het administratief gemakkelijker om dergelijke secundaire arbeidsvoorwaarden in te voeren, erkent Griep. Ook zijn de kosten te overzien, want een extra vrije dag kost je werkgever geld.

"Bij een grotere organisatie moet je hele duidelijke regels hebben. Maar we kunnen ook van elkaar leren", aldus Griep.