Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Aandeel Aston Martin staat 75 procent lager dan bij beursgang

31 juli 2019 13:58 Aangepast: 31 juli 2019 15:26
Een kunstwerk ter ere van het zeventigjarige bestaan van Aston Martin. Beeld © Getty Images

Aandelen Aston Martin zijn op dit moment minder dan een kwart waard van wat ze waren tijden de beursgang tien maanden geleden. De autofabrikant is de slechtst presterende nieuwe notering aan de beurs in Londen in de afgelopen twee jaar.

De Britse fabrikant van luxeauto's dook in eerste helft van dit jaar in de rode cijfers. Het bedrijf kampt met een tegenvallende vraag en zag zich vorige week al genoodzaakt zijn verkoopdoelstellingen voor heel 2019 flink te verlagen.

Verlies van 79 miljoen 

Aston Martin boekte in het eerste halfjaar een verlies voor belastingen van bijna 79 miljoen pond (86 miljoen euro). Een jaar eerder werd nog een winst van 21 miljoen pond in de boeken gezet. De omzet viel met 4 procent terug naar 407 miljoen pond.

Er werden ondertussen wel meer auto's verkocht. Aston Martin verkocht er 2442, 6 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar de vraag naar de allerduurste modellen stond juist onder druk, mede als gevolg van onzekere economische omstandigheden.

Lastige markt

Vooral in Groot-Brittannië en andere Europese landen worden er minder dure modellen verkocht. Ceo Andy Palmer benadrukt dat ook concurrenten daar last van hebben, en dat Aston Martin het onder die lastige marktomstandigheden nog relatief goed doet.

De verslechterde vooruitzichten dwongen Aston Martin eerder al zijn ambities voor dit jaar bij te stellen. Het bedrijf verwacht nu tussen de 6300 en 6500 auto's te verkopen. In mei lag het jaardoel nog op minstens 7100 stuks. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van