Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Oud-topman van Audi aangeklaagd om rol in dieselschandaal

31 juli 2019 11:07
Rupert Stadler (rechts) in 2018 als toenmalig topman van Audi met Herbert Diess, topman van Volkswagen. Beeld © AFP

Aanklagers in München hebben de voormalig topman van autobouwer Audi, Rupert Stadler, officieel in staat van beschuldiging gesteld vanwege zijn rol in het dieselgateschandaal.

De aanklacht is onderdeel van een breder onderzoek naar Volkswagen, het moederbedrijf van Audi. Stadler zou zich onder meer schuldig gemaakt hebben aan vervalsing en misleiding bij de verkoop van 250.712 Audi's, 71.577 Volkswagens en 112.131 Porsches, meldt de New York Times

Op de hoogte van fraude

Stadler was volgens het Duitse Openbaar Ministerie op de hoogte van de fraude binnen het bedrijf en hield dat moedwillig onder de pet. 

Drie andere verdachten zouden motoren voor Audi, Volkswagen en Porsche hebben ontwikkeld met illegale software die de waardes van uitlaatgassen beïnvloedde.

Al in het vizier

Stadler werd vorig jaar al gearresteerd en zat toen enkele maanden vast, mede omdat werd gevreesd dat hij een getuige zou hebben gemanipuleerd.

Het dieselschandaal kostte Volkswagen inmiddels 30 miljard euro. Volkswagen manipuleerde de motoren van zo'n 11 miljoen dieselvoertuigen om de uitstoot van onder meer CO2 minder te doen lijken dan het daadwerkelijk was.

In maart van dit jaar kreeg het bedrijf een nieuwe aanklacht voor de kiezen, van de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Het verzwijgen van het emissieschandaal tegenover investeerders zou het bedrijf illegaal voordeel hebben opgeleverd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Forse boete voor Porsche in dieselschandaal

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van