Bedrijven

Brillengigant EssilorLuxottica koopt GrandVision van investeerder HAL

31 juli 2019 07:40 Aangepast: 31 juli 2019 07:43
Personeel van GrandVision bij de beursgang in 2015. Beeld © ANP

GrandVision, het bedrijf achter optiekketens zoals Pearle, Solaris en EyeWish komt in handen van de Frans-Italiaanse brillengigant EssilorLuxottica. Die koopt voor zo'n 5,5 miljard euro het aandelenbelang van ruim 76 procent over van HAL, het investeringsbedrijf van miljardairsfamilie Van der Vorm.

Met de deal wordt GrandVision gewaardeerd op zo'n 7 miljard euro, EssilorLuxottica betaalt namelijk 28 euro per aandeel.

De verkoop wordt gesteund door het management en de raad van commissarissen van GrandVision, dat in 2015 door HAL naar de Amsterdamse beurs werd gebracht. 

Miljardenbedrijven

GrandVision is met ruim 7200 winkels actief in 44 landen. Het bedrijf heeft 37.000 mensen in dienst en had vorig jaar een jaaromzet van 3,7 miljard euro.

EssilorLuxottica ontstond vorig jaar uit de samenvoeging van de Italiaanse brillenmaker Luxottica en het Franse brillenglazenbedrijf Essilor. De marktwaarde ligt op ongeveer 52 miljard euro.

Slag om de arm

Beide partijen verwachten dat de deal binnen één jaar tot twee jaar wordt afgerond. Daar is onder meer goedkeuring van toezichthouders voor nodig.

Helemaal in kannen en kruiken is de deal dus nog niet. En dat blijkt uit wel uit de extra afspraken die zijn gemaakt. Als de overige aandelen niet binnen twaalf maanden in bezit zijn van EssilorLuxottica, dan betalen zij 1,5 procent meer aan HAL, oftwel 42 cent per aandeel. 

Komt de deal niet voor eind juli 2021 rond, dan vervalt de overeenkomst en krijgt HAL 400 miljoen euro van EssilorLuxottica.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rijke families: zo vergaarden de Van der Vorms 9 miljard euro

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van