Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Koers Beyond Meat keldert na aankondiging aandelenverkoop

30 juli 2019 10:50
Topman Ethan Brown van Beyond Meat bij de beursgang, samen met actrice Jessica Chastain, die investeerde in het bedrijf. Beeld © Getty Images

Beyond Meat, het bedrijf achter de vleesloze burgers, heeft een goed eerste kwartaal achter de rug als beursgenoteerd bedrijf. De koers van het aandeel steeg in de afgelopen maanden fors, maar kreeg ondanks de goede cijfers een flinke tik in de nabeurshandel. Het bedrijf kondigde namelijk aan een nieuwe tranche aandelen op de markt te brengen. 

Het gaat om 3 miljoen aandelen van het management en nog eens 250.000 aandelen van het bedrijf zelf, kondigde het Beyond Meat aan na het sluiten van de handel op Wall Street.

Min 13 procent

Het aandeel tuimelde daarna in de handel nabeurs met 13 procent omlaag, op het moment van schrijven staat het nog ruim 10 procent in de min. Dat had alleen niets met de cijfers te maken, zegt beurscommentator Hans de Geus. 

Omzet fors omhoog

De omzet steeg met 287 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar tot 67,3 miljoen dollar (60,4 miljoen euro). Het bedrijf maakt nog steeds flink verlies, zelfs meer dan in 2018: 9,4 miljoen versus 7 miljoen dollar.

Dat is vooral veroorzaakt door kosten die het bedrijf moest maken bij de beursgang, blijkt uit de melding bij de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder. 

Dat het aandeel nabeurs in de min dook, is overigens niet zo heel verwonderlijk. "Het aandeel was zo hard gestegen, maar dat is niks vergeleken met de stijging die we al gehad hebben", zegt Hans de Geus.

Het aandeel, dat bij de beursgang 25 dollar was, werd in drie maanden tijd dus bijna 1000 procent meer waard, rekent Jim Tehupuring, analist van ProBeleggen, voor. "Ongekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koers vleesloos burgerbedrijf Beyond Meat explodeert bij beursgang

Cashen

Tehupuring snapt wel dat het bestuur van het bedrijf aandelen wil verkopen: "Ik kan ze geen ongelijk geven als je net 1000 procent op je aandelen hebt verdiend." 

Dat geldt lang niet voor iedereen, want de koersexplosie in de afgelopen maanden heeft ook veel beleggers geld gekost, vertelt De Geus. Er was een record aantal shortsellers, die speculeerden op een mislukt beursdebuut met een koersdaling als gevolg. Zij zijn hun geld kwijt. 

'Bitcoin voor vegetariërs'

Dat het bedrijf in het vizier van speculanten kwam, is volgens Tehupuring niet zo verwonderlijk. "Ze verwachten 240 miljoen dollar omzet dit jaar, ze zijn 13 miljard waard: dat matched natuurlijk niet." 

Hij noemt het bedrijf 'bitcoin voor vegetariërs': "Iedereen gelooft erin en daardoor gaat het over de kop." Investeren in het bedrijf is dus niet zonder risico, aldus De Geus en Tehupuring.

Gele oogst

Het bedrijf zelf waarschuwt ook. Een van de belangrijkste is de prijs en beschikbaarheid van hun belangrijkste ingrediënt: gele erwten. Die komen uit Canada en Frankrijk. Een prijsverhoging of -verlaging van 10 procent, scheelt al snel een miljoen dollar aan productiekosten. 

Zo'n prijsverhoging zou veroorzaakt kunnen worden door een slechte oogst, maar ook door handelsoorlogen of importtarieven, meldt het bedrijf. 

Tsunami of tornado

Ook klimaatverandering kan voor tegenvallers zorgen, meldt het bedrijf. Extreem weer kan zorgen voor een lagere oogst, met hogere grondstofprijzen als gevolg.

En dat is nog niet alles: het hoofdkwartier van het bedrijf is gevestigd in El Segundo, in Californië. Een aardbeving of tsunami in dat gebied zou voor serieuze problemen kunnen zorgen. Datzelfde geldt voor een tornado in Missouri, waar de fabriek staat. 

Over de in aanbouw zijnde Nederlandse productielocatie vermeldt het bedrijf dat die volgend jaar waarschijnlijk afgebouwd zal worden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore