Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Chipmaker NXP ziet vraag voorlopig niet aantrekken

30 juli 2019 09:15 Aangepast: 30 juli 2019 11:18
Beeld © ANP

De Eindhovense chipmaker NXP Semiconductors heeft te maken met een afnemende vraag naar chips. Dat leidde vandaag tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers tot tegenvallende vooruitzichten.

NXP is wereldwijd een van de grootste toeleveranciers van de auto-industrie, en juist die sector presteert al een aantal kwartalen zwak.

Het chipbedrijf ziet de vraag naar chips voorlopig nog niet aantrekken, en verwacht in het lopende kwartaal een omzet te boeken van 2,21 miljard tot 2,27 miljard dollar. Analisten hadden gerekend op een prognose van 2,35 miljard dollar.

Helft omzet uit China

Een andere onzekerheid waar NXP waarmee moet leven is de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. Het chipbedrijf haalt ongeveer de helft van zijn omzet uit China, dus hoge handelstarieven doen de verkopen in dat land geen goed.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlandse chipfabrikant NXP stopt deels met leveren aan Huawei

Ook de Amerikaanse sancties tegen Huawei hebben gevolgen voor de omzet van NXP. Het chipbedrijf, dat aan Wall Street genoteerd staat, stopte in mei gedwongen met het leveren van bepaalde onderdelen aan de Chinese techreus. Dat kost naar verwacht een paar procent van de omzet.

Omzet daalt

NXP sloot het tweede kwartaal af met een omzet van 2,2 miljard dollar. Dat betekende op jaarbasis een daling met 3 procent. De nettowinst daalde van van 54 miljoen dollar naar 41 miljoen dollar.

De overname van de wifi-tak van Marvell is nog niet meegenomen in de cijfers. De aankoop, waarvoor NXP een kleine 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro) betaalt, wordt pas in het eerste kwartaal van 2020 afgerond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van