Ga naar de inhoud
Bedrijven

Commissarissen AEB weg na debacle met verbrandingsovens

Afval in de straten van Amsterdam. Beeld © ANP

Drie van de vier commissarissen van afvalverwerker AEB in Amsterdam stappen op, onder wie de dit jaar aangetreden voorzitter Yvonne Timmerman-Buck.

Hun vertrek komt na het debacle met achterstallig onderhoud van vier van de zes verbrandingsovens, die nu buiten gebruik zijn en voor problemen in de rest van Nederland zorgen.

Volgens de Vereniging Afvalbedrijven dreigt er zelfs een nationale afvalcrisis nu afvalverwerkers in het hele land moeten bijspringen. AEB Amsterdam moet die kosten op zich nemen, maar komt daarvoor geld tekort.

Enige aandeelhouder

Nu blijkt ook vrijwel de voltallige raad van commissarissen overhoop te liggen met de gemeente Amsterdam, de enige aandeelhouder van het afvalbedrijf dat in 2014 werd verzelfstandigd. 

Het vertrek van de commissarissen is 'in het belang van de onderneming', meldt AEB in een verklaring waarin verder geen namen genoemd worden. Zeker is dat voorzitter Timmerman-Buck (CDA) vertrekt. De oud-voorzitter van de Eerste Kamer was afgelopen januari aangetreden bij AEB.

Dreigend faillissement

AEB sloot de ovens omdat het de veiligheid van de machines niet langer kon garanderen. Naast technische problemen kampt de afvalverwerker al langer met financiële problemen. Om een dreigend faillissement te voorkomen kreeg het bedrijf 10 miljoen euro steun van banken, terwijl de gemeente garant stond voor nog eens 6 miljoen euro.

Ondertussen heeft de Vereniging Afvalbedrijven staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) opgeroepen om de komende maanden minder afval uit het buitenland in te voeren. Dit moet voorkomen dat afval de komende tijd op straat blijft liggen.

Dit is een artikel van