Ga naar de inhoud
Bedrijven

Takeaway en Just Eat akkoord over fusie, Jitse Groen blijft topman

Oprichter en ceo Jitse Groen. Beeld © ANP

Maaltijdbezorgbedrijven Just Eat en Takeaway, het bedrijf achter Thuisbezorgd, hebben een principe-akkoord om samen verder te gaan. De twee bedrijven zijn het eens over een aandelenruil. Jitse Groen wordt de topman van de combinatie.

De cfo van Just Eat, Paul Harrison, krijgt dezelfde rol bij het nieuwe bedrijf, dat Just Eat Takeaway gaat heten. Brent Wissink en Jörg Gerbig, cfo en coo van Takeaway, krijgen ook nog een plekje in de raad van bestuur. Mike Evans van Just Eat wordt de voorzitter van de raad van commissarissen, meldt het bedrijf.

Aandeelhouders van het Britse Just Eat krijgen 0,09744 aandeel van Takeaway, wat een premie van 15 procent betekent op de slotkoers van vrijdag van Just Eat.

De aandeelhouders van Just Eat, krijgen een iets groter belang in de combinatie: 52,2 procent om precies te zijn. Aandeelhouders van Takeaway krijgen 47,8 procent in handen van het nieuwe bedrijf.

'Jitse Groen blijft de macht houden'

04:09

Hoofdkwartier in Amsterdam

Het bedrijf houdt het hoofdkwartier en de beursnotering in Amsterdam, maar krijgt ook een beursnotering aan de Londense Stock Exchange. 

Dat laatste is vooral bedoeld om Britse aandeelhouders 'te paaien', aldus Durk Veenstra, beurscommentator van RTL Z. "Vergis je niet: in de raad van bestuur is Takeaway de bovenliggende partij." 

De twee bedrijven bezorgden vorig jaar in totaal 360 miljoen maaltijden met een waarde van 7,3 miljard euro. De bedrijven zijn marktleider in thuismarkten Nederland en het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Canada.

Al langere tijd in gesprek

Dit weekend maakte Takeaway zelf al bekend dat het in gesprek was met de Britse branchegenoot. Die gesprekken lopen ook al enige tijd, meldde een woordvoerder. De raad van commissarissen van Takeaway is het eens met het fusieplan.

Er wordt nog wel gepraat over de details. Takeaway moet uiterlijk op 24 augustus bekend maken of zij hun bod gestand doen of intrekken. Omdat de deal nog niet definitief rond is, wilde topman Jitse Groen verder niet reageren op het nieuws. 

Takeaway
Lees ook:
Takeaway gaat mogelijk branchegenoot Just Eat overnemen