Bedrijven

Nederland wereldkampioen cacaobonen importeren

29 juli 2019 00:02
De oogst van cacao in Ivoorkust. Beeld © AFP

Nederland is 's werelds grootste importeur van cacaobonen, de grondstof voor chocolade. Vorig jaar kwam er 1,1 miljard kilo ons land binnen, waarmee de invoer is verdubbeld in tien jaar tijd.

Van alle ingevoerde cacaobonen gaat ongeveer een kwart voor export weer direct naar het buitenland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De rest wordt in Nederland geconsumeerd of verwerkt tot bijvoorbeeld cacaopoeder of -boter voor verkoop over de grens. Meer dan de helft van de bonen komt uit Ivoorkust, gevolgd door Ghana, Kameroen en Nigeria.

Zwaargewicht importeur

Bij de invoer van andere agrarische grondstoffen speelt Nederland ook een grote rol. Naar gewicht gemeten was Nederland vorig jaar de op drie na grootste importeur van palmolie ter wereld. Van alle lidstaten van de Europese Unie voerde ons land bovendien de meeste sojabonen in.

Ook de import van koffie is in de afgelopen tien jaar verdubbeld, tot een gewicht van 300 miljoen kilo vorig jaar. De grootste importeurs van koffie zijn, naar gewicht gemeten, de Verenigde Staten, Duitsland en Italië. Nederland staat hier op de achtste plaats.

ChocDoc RTL Z 

Vorig jaar maakte RTL Z de documentaire Nederland Cacaoland. Maarten Veeger en Sanne Boswinkel doken letterlijk en figuurlijk in de wereld van cacao. 

Zij onderzochten de grote rol die Nederland speelt in de internationale cacaohandel, kregen exclusieve toegang tot plekken waar geen camera ooit had gefilmd en voerden onthullende gesprekken met zowel de gevestigde orde als de nieuwe generatie chocolademakers.

Die documentaire kun je terugkijken op Videoland.

Een voorproefje zie je hieronder: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van