Bedrijven

Aantal Turkse bedrijven in Nederland verdubbeld

26 juli 2019 09:01 Aangepast: 26 juli 2019 10:06
Beeld © ANP

Deels gedreven door de onzekere economische situatie in eigen land, openen steeds meer Turkse ondernemingen een vestiging in Nederland. In twee jaar tijd is dat aantal ongeveer verdubbeld.

Tot twee jaar geleden waren er circa 800 Turkse bedrijven met een Nederlands filiaal. Sindsdien kwamen daar 400 bedrijven per jaar bij, zegt Ethem Emre, voorzitter van de Kamer van Koophandel Nederland & Turkije. 

Uitbreiden vanuit Nederland

Volgens hem kiezen veel bedrijven voor een vestiging in Nederland om vanuit daar uit te breiden in de Europese Unie. Dat is makkelijker vanuit Nederland dan vanuit Turkije, legt Emre uit. Bijvoorbeeld omdat het voor Turkse ondernemers ingewikkeld kan zijn om een EU-visum te krijgen. Ook willen veel Europese afnemers liever zakendoen met een bedrijf dat een vestiging in de EU heeft.

Extra voordelen: Nederland heeft een goed investeringsklimaat. Daarnaast helpt het dat Nederland een relatief grote Turkse gemeenschap heeft. "Ook Duitsland is een interessant land voor Turkse bedrijven, want daar wonen drie miljoen Turken. Maar Nederland heeft meer te bieden als het bijvoorbeeld gaat om infrastructuur zoals havens", zegt Emre. 

Economische onzekerheid

De reden dat Turkse bedrijven juist nu een vestiging openen in Nederland heeft te maken met de onzekere economische situatie in Turkije. Door uit te breiden in Europa, hopen zij minder afhankelijk te worden van hun thuismarkt. "Twintig jaar geleden waren veel Turkse bedrijven nog niet toe aan expansie in Europa. Maar de Turkse economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid, dus nu zijn ze klaar voor de volgende stap", zegt Emre. 

Zowel dienstverleners als productiebedrijven uit Turkije komen naar Nederland. In de eerste categorie zitten bijvoorbeeld grafische bedrijven, maar ook advocatenkantoren die Nederlandse ondernemers helpen met zakendoen in Turkije.

Onder de productiebedrijven zit alles van fruit, via kleding tot auto-onderdelen. Emre: "Turkije is echt een productieland. Het minimumloon is 300 euro per maand. Maar om te verkopen, heb je weer andere expertise nodig. Daarbij kan Nederland een rol spelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van