Bedrijven

ABN: Nederlandse industrie geraakt door sudderende handelsoorlog

26 juli 2019 06:16 Aangepast: 26 juli 2019 07:18
Bij Nedcar van VDL is men sterk afhankelijk van orders van de Duitse fabrikant BMW. Beeld © ANP

Het doorsudderende handelsconflict tussen China en de VS begint de Nederlandse industrie steeds meer te raken. Als gevolg van de onzekerheid die is ontstaan bij bedrijven over de uitkomst van het conflict, groeit de economie dit jaar minder hard dan verwacht, denkt ABN Amro.

De Nederlandse economie is sterk afhankelijk van producten die worden geëxporteerd. De groei van de wereldeconomie zakt in: ABN verwacht 2,9 procent groei dit jaar. 

Handelsoorlog

Dat wordt veroorzaakt door de onzekerheid als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de VS. De twee landen hebben over en weer fikse importheffingen ingesteld op goederen met een waarde van honderden miljarden dollars. 

Dat zorgt ervoor dat de economieën in beide landen minder hard groeien. In China groeide de economie in het afgelopen kwartaal met 6,2 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Hoe imposant ook vergeleken met de Nederlandse groeicijfers, het is de laagste groei in bijna dertig jaar tijd

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Groei Chinese economie naar laagste niveau in bijna dertig jaar

Brexitdreiging

En minder groei in de twee grootste economiën ter wereld, heeft zijn weerslag op Europese landen. Zoals Duitsland, waar de industrie veel fabriceert voor China.

Minder groei in China, is vervelend voor Duitsland en dat wordt ook gemerkt in Nederland, waar de industrie veel klanten in Duitsland heeft. 

Behalve de handelsoorlog is de brexit ook nog steeds reden voor zorgen om de Nederlandse industrie. Als er een harde brexit komt, wordt vooral de auto-industrie geraakt. Er zijn honderden Nederlandse bedrijven die onderdelen leveren aan Britse autofabrikanten, meldt de bank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ING: handelsoorlog raakt Brabant, Limburg en Overijssel het meest

Sombere vooruitblik

Al deze doemscenario's zorgen voor pessimisme bij ondernemers. In de afgelopen maanden is het vertrouwen in rap tempo verslechterd, ziet de bank.

In de transportmiddelenindustrie bijvoorbeeld, zijn ondernemers erg somber over wat de ze komende maanden aan opdrachten hebben en hoe de economie zich zal ontwikkelen. Over dat laatste is ook de chemische sector pessimistisch. 

Een klein lichtpuntje: het aantal ondernemers dat niet zo veel kan produceren als hij eigenlijk zou willen, is gedaald ten opzichte van begin dit jaar. Ze hebben minder last van slecht weer, een gebrek aan geld, ruimte of materiaal of te weinig opdrachten. 

De krapte op de arbeidsmarkt is nog wel een groot probleem: een op de vijf ondernemers heeft een tekort aan personeel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Handelsoorlog kost Philips dit jaar 45 miljoen euro

De Duitse economie rammelt nog steeds

De Duitse economie hapert. Want hoewel de recessie is afgewend, loopt de werkloosheid op en zijn er zorgen over de groei.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van