Ga naar de inhoud
Bedrijven

Tropenrooster bij bedrijven: 'Op het dak wordt het wel 80 graden'

Het terras van Moeke in Rhenen Beeld © Moeke

Keihard beunen op een zonovergoten terras of warm dak is met dit weer bijna niet te doen. Door de hitte voeren horeca en andere bedrijven een tropenrooster in. "We hebben al te weinig personeel, dus daar zijn we extra zuinig op."

Bij de Drie Gezusters in Groningen telt het terras 650 plekken. Vanaf tien uur 's morgens zijn er al snel 35 mensen aan het werk in de zaak. Behalve vandaag en morgen. "Tot vijf uur zijn we dicht", vertelt directeur Eelco Kuijpers van exploitant Meyer Beheer.

"We willen goed voor onze mensen zorgen", licht hij toe. Ook omdat het personeel in de horeca al schaars is. "Het is echt hard werken." Doe je dat met dit weer, een zomer lang. Dan ben je gebroken, weet Kuijpers. "We gunnen ze wat vrije tijd."

Lekker naar het zwembad

Het personeel is er dan ook blij mee, weet de directeur. "We horen al dat ze lekker naar het zwembad of het strand gaan", zegt hij. En daarna, als het heetste punt van de dag is geweest, gaan ze hopelijk weer met een 'glimlach' aan het werk.

Het tropenrooster geldt niet alleen voor het populaire café in Groningen, ook andere locaties van Meyer Beheer blijven tot vijf uur gesloten. Zoals de Drie Zussen in Tiel en de vestigingen van Moeke in Breda, Nijkerk en Enschede.

Ideaal terrasweer

"Alleen die in Rhenen is nu open", zegt Kuijper. Leuk detail: iedereen van het hoofdkantoor van Meyer (een man of acht) is daar nu aanwezig om het personeel op het terras te helpen. "Dit terras is aan het water, dus iets koeler."

En ja de maatregel is een hap uit de omzet, zeker omdat het om twee dagen gaat en het gewoon 'ideaal terrasweer is', zegt Kuijper zonder de cijfers te delen. Hij neemt het op de koop toe.

Euro in de fooienpot

René Jak, eigenaar van het Meestershuis in Vorden ging vorig jaar nog een dag dicht vanwege de hitte. Nu heeft hij 'die luxe niet', vertelt hij. De Vordense Zomerfeesten zijn in volle gang, en Jak doet eraan mee. "Ons personeel zet wel een stapje minder vandaag. We doen het rustig aan. Maar goed, warmte zit ook tussen de oren. Iedereen die erover klaagt, mag bij ons een euro in de fooienpot stoppen."

Ook bij andere bedrijven in Nederland wordt een stapje terug gedaan. Dakdekkersbedrijf Kewodak noemt maatregelen voor dakdekkers 'zeer noodzakelijk' bij dit weer.

80 graden op het dak

"Er staan afspraken over in de cao, maar wij sporen onze medewerkers ook aan om het rustiger aan te doen", vertelt Kevin Duthler, manager bij het bedrijf waar zo'n 25 dakdekkers werken.

Het is zwaar werk. Op het dak krijg je warmte van onder en van boven. "Het dakoppervlak wordt met dit weer rustig 80 tot 90 graden. Dat is niet te doen", zegt Duthler. Daarom proberen de meesten op tijd te beginnen, soms wel half vijf in de ochtend. "Rond half elf is de laatste dakdekker er weer af."

'Smeltende kazen'

Bij delicatessenzaak 't Vosje in Breskens geldt ook een tropenrooster. Vandaag en morgen is de zaak tussen 12 en 15.30 uur gesloten. "De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat mensen met die warmte overdag andere dingen doen en helemaal niet met kaas over straat durven lopen. De kaas kan dan smelten of bederft sneller (...)", vertelt eigenaresse Maartje de Vos aan Omroep Zeeland.

Kinderdagverblijf Domijn vangt tot vrijdag geen kinderen tot twee jaar op vanwege de warmte. Het gaat om zo'n tachtig locaties in onder meer Zwolle en Harderwijk. "We snappen dat het voor ouders vervelend is, maar we vinden de veiligheid van de kinderen belangrijker", zegt bestuurder Wim Bosch tegen De Stentor.