De Amerikaanse toezichthouder FTC geeft Facebook een boete van 5 miljard dollar (4,5 miljard euro) vanwege het overtreden van Amerikaanse privacywetgeving. Directe aanleiding voor de boete is het Cambridge Analytica-schandaal.
De Federal Trade Commission neemt het de techreus kwalijk dat het gebruiksgegevens meerdere malen niet goed wist te beschermen, meldt de toezichthouder in een persbericht.
Zuckerberg komt met de schrik vrij
Het bedrijf moet verder een onafhankelijke inspecteur aanstellen die in de gaten houdt of privacy van gebruikers gewaarborgd is bij Facebook. Deze moet verantwoording afleggen aan de raad van bestuur van het bedrijf, en dus niet aan het management dat onder leiding van topman Mark Zuckerberg staat.
Zuckerberg zelf komt met de schrik vrij: hij wordt maar beperkt persoonlijk aansprakelijk gehouden voor de overtredingen.
Zuckerberg moet wel er persoonlijk zorg voor dragen dat Facebook zich in de toekomst inspant om de privacy van gebruikers beter te beschermen. Ieder kwartaal en jaar moet hij de 'privacy compliance'-rapportage van het bedrijf ondertekenen.
Hoogste FTC-boete ooit
Het is de hoogste boete die de FTC ooit uitdeelde. Die stond tot vandaag op naam van Google, die in 2012 een boete kregen van 22 miljoen dollar.
Facebook zal weinig moeite hebben om het bedrag op te hoesten. Het bedrijf nam eerder dit jaar al een voorziening van 3 miljard dollar voor een mogelijke boete. Vorig jaar had Facebook een omzet van 55 miljard dollar en kwam de nettowinst uit op 22 miljard dollar.

Nog eens een boete van 100 miljoen
Facebook krijgt ook nog een boete van 100 miljoen dollar van de Amerikaanse beurswaakhond SEC omdat het misleidende informatie verspreidde over het risico van het misbruik van hun gegevens.
Meer dan twee jaar lang deed Facebook of het risico van misbruik van gegevens alleen hypothetisch was, terwijl Facebook wist dat een ander bedrijf er misbruik van maakte, stelt de SEC. Doen alsof er niets aan de hand is terwijl je weet dat het is gebeurd is verboden, stelt de beurswaakhond.
Cambridge Analytica-schandaal
Het Cambridge Analytica-schandaal was de directe aanleiding voor de FTC om onderzoek te doen naar Facebook. Het Britse bedrijf Cambridge Analytica dat in 2014 toegang kreeg tot de gegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers, zonder dat zij daar toestemming voor hadden gegeven.
De gegevens werden onder meer gebruikt voor gerichte politieke advertenties in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen van 2016.
Dat was een overtreding van de afspraken tussen Facebook en de toezichthouder in 2011. Toen beloofde Facebook de gegevens van gebruikers beter te beschermen.
Nieuwe functies langzamer uitgerold
Om aan alle eisen van de FTC te voldoen verwacht Facebook honderden programmeurs en meer dan duizend mensen in totaal nodig te hebben. "En we verwachten dan ook dat het langer gaat duren om nieuwe producten te bouwen", zegt Zuckerberg in een Facebookpost.
