Bedrijven

EU: banken houden zich nog steeds niet aan witwasregels

24 juli 2019 12:34 Aangepast: 24 juli 2019 12:44
Eurocommissaris Valdis Dombrovskis. Beeld © ANP

Europese banken voldoen nog steeds niet aan alle EU-wetgeving tegen witwassen en financiering van terrorisme. "We hebben een structureel probleem bij het voorkomen dat het financiële systeem in de EU wordt gebruikt voor onwettige doeleinden. Dit probleem moet worden opgelost, en hoe eerder hoe beter", zei EU-commissaris Valdis Dombrovskis van Financiële Stabiliteit.

Het schort bij banken aan risicobeoordelingen, achtergrondonderzoek naar klanten en het rapporteren van verdachte transacties en activiteiten, maar ook aan de controle door de overheden hierop, blijkt uit een analyse van de Europese Commissie.

Regels niet gevolgd

Volgens de commissie beschikt de EU over sterke wetgeving tegen witwaspraktijken maar worden de regels niet altijd effectief opgevolgd en door de lidstaten ook verschillend toegepast. Daar moet meer harmonie in komen, vindt de Commissie.

Ook laat het uitwisselen van informatie tussen de EU-landen te wensen over. De Commissie vraagt de lidstaten de kwestie grote urgentie te geven.

ING-schandaal

Vorig jaar werd Europa opgeschrikt door een reeks witwasonthullingen, waaronder bij ING en bij banken in Denemarken, Letland, Estland en Malta. De regeringen van Estland en Letland hebben toegezegd actie te ondernemen.

Ook in Nederland wordt de strijd tegen witwassen opgevoerd. Begin deze maand hebben de ministers Wopke Hoekstra van Financiën en Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een pakket voorstellen ingediend om het criminelen in Nederland lastiger te maken.

In ons land wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van