Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Personeel British Airways wil voor het eerst in 40 jaar staken

22 juli 2019 19:59 Aangepast: 22 juli 2019 19:59
Vliegtuigen van British Airways op Heathrow. Beeld © AFP

Voor het eerst sinds de jaren ’70 lijkt het erop dat British Airways getroffen zal worden door een staking. De leden van een van de pilotenvakbonden stemden vandaag met een overweldigende meerderheid voor het neerleggen van het werk.

Volgens vakbond BALPA stemde liefst 93 procent van de leden voor een staking. Morgen staan de bond en British Airways (BA) al tegenover elkaar voor de rechter. Die moet bepalen of de staking, die op zijn vroegst begin augustus zal plaatsvinden, ook echt door mag gaan.

Vrees voor chaos

De vrees is dat in de drukke vakantieperiode vele duizenden passagiers gedupeerd zullen raken door de werkonderbreking, maar volgens de bond laat BA hen geen andere keuze. In een verklaring schrijft BALPA dat het geen ongemak wil veroorzaken voor de klanten, maar dat BA heeft gekozen om de onderhandeling maandenlang te rekken.

Verdere onderhandelingen zijn voorlopig opgeschort, zolang de juridische procedures lopen.

11,5 procent in drie jaar

Het geschil tussen de partijen gaat over salaris, winstdeling en aandelenbonussen. Met twee andere bonden wist BA er wel uit te komen, maar BALPA vindt het voorstel dat op tafel ligt niet voldoende.

Het bedrijf heeft onder andere een loonsverhoging van 11,5 procent geboden, uitgesmeerd over drie jaar. Gezien de uitzonderlijk goede prestaties van het luchtvaartbedrijf vinden de leden van BALPA dat niet voldoende.

Hopen op een akkoord

Ook als de rechter toestemming geeft voor de staking is het nog niet zeker dat die er ook daadwerkelijk komt. BALPA zegt nog steeds te hopen voor die tijd tot een akkoord te komen met British Airways

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore