Bedrijven

Handelsoorlog kost Philips dit jaar 45 miljoen euro

22 juli 2019 10:29
Ceo Frans van Houten. Beeld © ANP

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten kost Philips dit jaar 45 miljoen euro. Dat zegt topman Frans van Houten tegen RTL Z.

Afgelopen kwartaal draaide Philips een hogere omzet, maakte het bedrijf deze morgen bekend. "De winst nam toe, maar dat had nog meer kunnen zijn als de handelsoorlog er niet was geweest", zegt Van Houten. "Naar verwachting hebben we ruim 45 miljoen euro tegenslag."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Philips handhaaft verwachtingen, groeit sneller

De pijn zit er voor Philips voornamelijk in dat in China producten voor de Amerikaanse markt worden gemaakt en andersom. "Als we daar andere keuzes in maken, verlagen we de impact. De handelsoorlog is voorlopig nog niet weg, maar we kunnen wel de productielocaties veranderen zodat we minder last hebben van de tarieven", zegt Van Houten.

Productie verplaatsen

Van Houten zegt dat Philips wel maatregelen neemt, maar dat het tijd kost om de productie te verplaatsen. Omdat medische producten gereguleerd worden, duurt het langer voor er toestemming van de autoriteiten is om de productie elders onder te brengen.

"Het kost vaak meer dan een jaar om het te regelen en toestemming te krijgen", stelt Van Houten. "Het is allemaal extra werk en ik zat er niet op te wachten, maar het is wat het is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Philips verplaatst delen productie om handelsoorlog China-VS

De ceo van Philips benadrukt daarbij dat de orders stijgen en er meer klanten bij komen. "We denken dat de tweede helft van dit jaar aanmerkelijk sterker gaat zijn, zodat we nog op koers liggen voor 14 procent winst dit jaar.

Geen extra brexitmaatregelen

In die tweede helft van het jaar krijgt Philips ook nog te maken met de brexit. Van Houten denkt goed voorbereid te zijn op een eventuele brexit. Hij verwacht dat Philips geen extra maatregelen meer hoeft te nemen en dat er niet meer productie verplaatst zal worden naar het Europese vasteland.

"Ik vind het overigens wel ontzettend jammer dat dit zo gaat, want het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke markt voor ons en dat blijft het ook", zegt hij. "Ik denk wel dat er nog wat onrust zal komen in de komende maanden, maar wij blijven gecommitteerd aan het Verenigd Koninkrijk. We hebben eerder gezegd dat een deel van de productie naar Drachten wordt gehaald, maar daar blijft het bij", zegt Van Houten.

Philips handhaaft de verwachting dat het bedrijf in 2020 20 miljard euro omzet zal draaien en 15 procent operationele winst haalt. "Dan komen we sinds 2017 uit op een gemiddelde jaarlijkse verbetering van 100 basispunten. Daar houden handelsoorlogen ons niet vanaf, ook al is er altijd tegenwind te verwachten bij het zakendoen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van