Bedrijven

Microsoft op een wolk na onverwacht goede cloudverkopen

19 juli 2019 10:41 Aangepast: 19 juli 2019 12:46
Microsoft-ceo Satya Nadella Beeld © ANP

Azure, het Microsoft-platform dat clouddiensten verkoopt, groeit sneller dan verwacht. Daarmee zit het grote concurrent Amazon op de hielen.

Sinds Satya Nadella in 2014 het roer overnam als ceo van Microsoft, is het bedrijf zich minder gaan richten op zijn bekende besturingssystemen en meer op de verkoop van clouddiensten. Via Azure kunnen klanten hun gegevens stallen bij datacenters van Microsoft.

63 procent groei

Die beslissing lijkt goed uit te pakken. Microsofts cloudafdeling, waar Azure onderdeel van is, boekte het afgelopen kwartaal een omzet van 11,4 miljard dollar.

Dat is een groei van 63 procent ten opzichte van het vorige kwartaal en bovendien fors meer dan de 11 miljard waar analisten op hadden gerekend. Het aandeel Microsoft steeg als gevolg tot recordhoogte in de nabeurshandel.

"De druk stond erop, maar ze hebben geleverd", zegt Hal Eddins van investeringsmaatschappij Capital Investment Counsel tegen persbureau Reuters. "De cloud is zo'n belangrijke groeimotor voor Microsoft."

Achtervolging op Amazon

Volgens Eddins heeft Azure definitief de achtervolging ingezet op concurrent Amazon Web Services. Die laatste heeft volgens onderzoeksbureau Canalys een wereldwijd marktaandeel van 32,8 procent. Microsoft heeft 14,6 procent van de markt in handen, en Google 9,9 procent.

Een van de redenen waarom Azure snel groeit, is dat Microsoft zijn diensten kan koppelen aan de verkoop van kantoorsoftware zoals Microsoft Office. Deze week sloot het bijvoorbeeld een gecombineerde deal ter waarde van 2 miljard dollar met de Amerikaanse telecomgigant AT&T.

Combinatie met software

Microsoft probeert zich ook te onderscheiden van Amazon door zijn clouddiensten te combineren met de traditionele Windows-software waarop de eigen datacenters van veel klanten draaien.

Volgens analist Chris Voce van marktonderzoeksbureau Forrester helpt deze strategie Microsoft aan veel extra omzet, omdat het voor veel bedrijven een 'realistischer, flexibeler benadering' biedt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van