Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Gevallen autobaas Ghosn eist miljoenen ontslagvergoeding via Nederlandse rechter

19 juli 2019 09:26
Carlos Ghosn bij de rechtbank in Tokio. Beeld © ANP

Carlos Ghosn, de voormalige topman van de auto-alliantie tussen Nissan, Mitsubishi en Renault, is naar de rechter gestapt in Nederland. Hij eist een ontslagvergoeding van 15 miljoen euro.

Ghosn werd eind vorig jaar ontslagen bij Nissan-Mitsubishi bv (NMBV), een joint venture die op papier gevestigd is in Amsterdam. Het bedrijf concludeerde na onderzoek dat Ghosn zich onrechtmatig 7,8 miljoen euro had toegeëigend.

'Onterecht ontslagen'

De voormalige topman houdt vol dat hij onterecht is ontslagen en dat hij het slachtoffer is van een samenzwering tegen hem van andere topmensen in het bedrijf.

Ghosn en zijn advocaten nemen Nissan en Mitsubishi kwalijk dat zij hun claim nooit zouden hebben onderbouwd met bewijzen. Daarmee zouden zij de Nederlandse ontslagwetgeving hebben overtreden.

Op borgtocht vrij

In november werd Ghosn gearresteerd in Japan, op verdenking van onder meer belastingfraude. Later kwamen daar nog drie aanklachten bij, onder meer de beschuldiging dat hij miljoenen van Nissan via een omweg naar zichzelf zou hebben overgemaakt.

In april werd Ghosn op borgtocht vrijgelaten zodat hij zich beter zou kunnen voorbereiden op zijn verdediging tegen alle aanklachten. De kans dat hij zelf in een Nederlandse rechtbank verschijnt is klein. Een voorwaarde voor zijn borgtocht is namelijk dat hij Japan niet mag verlaten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van