Bedrijven

Boeing reserveert 5 miljard voor compensatie 737 MAX-ellende

19 juli 2019 07:10 Aangepast: 19 juli 2019 07:19
737 MAX-toestellen geparkeerd op de autoparkeerplaats bij Boeing in Seattle. Beeld © AFP

Vliegtuigbouwer Boeing neemt een last van bijna 5 miljard dollar vanwege de problemen met de geplaagde 737 MAX-toestellen. Dat geld denkt het Amerikaanse concern nodig te hebben om luchtvaartmaatschappijen te compenseren omdat er al maanden niet met de vliegtuigen mag worden gevlogen.

Het gaat om een last na belastingen van 4,9 miljard dollar. Die wordt verwerkt in de resultaten over het tweede kwartaal die later deze maand naar buiten komen. Boeing voerde al een tijdje onderhandelingen met gedupeerde maatschappijen over een compensatie voor geleden schade. Zij hebben bijvoorbeeld veel vluchten moeten schrappen. Ook moesten vervangende vliegtuigen worden ingezet.

Miniatuurvoorbeeld
Meer van RTL Z

Ryanair: bases dicht 'als direct gevolg' van falende Boeing 737

Sinds maart aan de grond

De Boeing 737 MAX wordt sinds maart aan de grond gehouden na twee vliegtuigcrashes in vijf maanden tijd. Die rampen bleken te zijn veroorzaakt door een overijverig veiligheidssysteem dat de neus van het toestel naar beneden drukte vanwege een niet goed werkende sensor.

Boeing werkt eraan om het euvel te verhelpen maar wanneer de vliegtuigen weer de lucht in mogen is nog altijd onduidelijk. Het bedrijf denkt zelf overigens dat dit nog voor einde van het jaar weer zal kunnen. Daarvoor moeten toezichthouders dan wel groen licht geven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van