Bedrijven

'Pharma Bro' Martin Shkreli ontloopt celstraf voor fraude niet

18 juli 2019 20:53 Aangepast: 18 juli 2019 21:03
Het beroep van Shkreli is afgewezen. Beeld © ANP

Martin Shkreli, de omstreden Amerikaanse zakenman en farmaciemagnaat, komt niet onder zijn straf uit. Een rechter in New York heeft het beroep van de 36-jarige Shkreli afgewezen.

Shkreli heeft wordt ook wel 'Pharma Bro' of 'meest gehate man van Amerika' genoemd. Vorig jaar maart werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar wegens fraude. 

Naast de gevangenisstraf voor het oplichten van investeerders van zijn vroegere bedrijf Retrophin, gaf de rechtbank in New York hem een boete van 75.000 dollar. Eerder kreeg de 34-jarige ondernemer al te horen dat hij ruim 7,4 miljoen dollar aan bezittingen moet afstaan, waaronder een heel zeldzaam album van rapgroep Wu-Tang Clan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden zakenman en farmaceut Shkreli moet zeven jaar de bak in

Bizarre prijsstijgingen

Shkreli werd bekend als directeur van zijn andere farmaceutische bedrijf Thuring Pharma. Met dat bedrijf kocht hij medicijnen waarvan het patent verlopen was op, om die vervolgens voor veel meer geld te verkopen. 

Dat deed hij ook met Daraprim, een medicijn tegen hiv. In plaats van 13,50 dollar per pil te rekenen, vroeg Shkreli in een klap 750 dollar, waarmee het medicijn voor veel Amerikanen onbetaalbaar werd.

Zwaar beveiligde gevangenis

Shkreli werd eerder dit jaar overgeplaatst naar een zwaarder beveiligde gevangenis. Dat gebeurde nadat The Wall Street Journal er achter was gekomen dat hij vanuit zijn cel met behulp van een mobieltje zijn bedrijf Turing bleef runnen. Zijn vrijlating staat nu gepland voor oktober 2023.

De man is zo gehaat in Amerika dat het moeilijk bleek om onbevooroordeelde jurykandidaten te vinden voor zijn rechtszaak. Van de 250 potentiële juryleden wilde er, in eerste instantie, niemand in de jury deelnemen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van