Ga naar de inhoud
Bedrijven

Nederland exporteert minder wapens naar buitenland

Nederland heeft vorig jaar minder wapens geleverd aan het buitenland. Er werd voor ruim 750 miljoen euro aan wapentuig geëxporteerd. Dat is een daling van ongeveer 7 procent.

Het meest levert ons land aan de VS. Dan gaat het vooral om onderdelen van militaire vliegtuigen. De export naar Noord-Amerika bedraagt bijna 20 procent van de totale uitvoer, 143 miljoen euro. 

Op nummer twee staat Duitsland met 122 miljoen euro. Ons buurland koopt vooral onderdelen en componenten voor militaire voertuigen.

Hoe
Kijk ook:
Hoe Nederlands getint wapentuig toch in Saoedi-Arabië terechtkomt

Op plaats drie staan EU- en Navo-bondgenoten met ruim 108 miljoen euro. Daar gaat het om zowel onderdelen voor vliegtuigen als voertuigen.

De opvallende vierde plaats is voor Vietnam (66 miljoen euro), waarbij ontwerpen en onderdelen voor vier patrouilleschepen voor de kustwacht en een groter marineschip worden geleverd. 

Vergunning aangepast na oorlog Jemen

In juli 2016 is er een vergunning aangepast waardoor die niet meer zomaar kon worden gebruikt voor wapenzendingen naar Jemen, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.

In februari 2019 bleek dat Qatar zich had teruggetrokken uit het conflict en Egypte marineschepen voor de kust van Jemen had gelegd. Egypte is toen ook van de doorvoerlijst afgehaald. 

Het beleid is sinds eind november 2019 zo dat de export van militaire goederen naar alle landen die in Jemen meevechten in de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, wordt afgewezen. Alleen als 'onomstotelijk vaststaat' dat de goederen niet worden ingezet bij de strijd in Jemen is het mogelijk om militaire goederen te exporteren. 

De export had hoger kunnen uitvallen, maar er werd een aantal aanvragen afgewezen. In totaal ging het om 19 opdrachten. Een deel had te maken met Saoedi-Arabië. Volgens het rapport van het Ministerie vanwege de interventie in Jemen, een aantal jaar geleden.

Vergunningen geweigerd

Vergunningaanvragen van onder meer Turkije, Pakistan, Koeweit, Myanmar en andere landen werden ook geweigerd. Zo werd er geen vergunning gegeven voor het leveren van semi-automatische vuurwapens aan Guyana omdat de vrees bestond dat de wapens vanuit Guyana opnieuw zouden worden uitgevoerd. 

Pakistan kreeg geen vergunning voor brandstoftanks voor F16’s wegens de houding ten opzichte van mensenrechten en het internationaal humanitair recht.

Om diezelfde reden werden twee vergunningaanvragen om 'beveiligde data-opslagapparatuur' te leveren aan Saoedi-Arabië ook geweigerd. Egypte en India kregen geen vergunning voor akoestische sensoren als gevolg van interne conflicten in de landen. 

Dual-use goederen

In 2018 werden er in totaal 780 vergunningen voor de export van dual-use goederen afgegeven. Dat zijn goederen die zowel civiel als militair gebruikt kunnen worden. De goederen kunnen variëren van producten waarmee nucleaire wapens gemaakt kunnen worden tot simpele computers, nachtkijkers of gps-systemen. 

De meeste dual-use goederen werden uitgevoerd naar Taiwan, gevolgd door Zuid-Korea en de Verenigde Staten. Veel minder werd uitgevoerd naar China, Rusland, Iran, Singapore, de Verenigde Arabische Emiraten, Israël en Saoedi-Arabië. 

Hoe Nederlands getint wapentuig toch in Saoedi-Arabië terechtkomt

02:52