Ga naar de inhoud
Bedrijven

China bestraft Amerikaanse bedrijven na wapendeal met Taiwan

Een Taiwanese soldaat vuurt een raket af tijdens een militaire oefening eind mei. Beeld © AFP

De Chinese overheid en Chinese bedrijven doen geen zaken meer met de Amerikaanse defensiebedrijven die onlangs een wapendeal sloten met Taiwan.

Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters. Het Pentagon stemde afgelopen dinsdag in met de verkoop van defensiematerieel aan Taiwan door twee bedrijven, General Dynamics en Raytheon. Ook Honeywell, dat tankonderdelen maakt, kan getroffen worden door de sancties.

Het gaat om een wapendeal van 2,2 miljard dollar aan tanks, antitankraketten en aanverwante apparatuur. De Chinese overheid reageerde afgelopen vrijdag al verbolgen op de bekendmaking van de deal en dreigde met sancties. Volgens China is de wapenverkoop een schending van het internationale recht en vormt het een bedreiging voor de Chinese nationale veiligheid en soevereiniteit.

Hoewel Taiwan de facto een onafhankelijke staat is, ziet China het eiland nog altijd als een afvallige provincie. Andersom ziet Taiwan zichzelf als het echte China, nadat de communistische partij de macht in 1949 overnam op het vasteland.

VS en Taiwan doen vaker zaken 

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken moeten de wapens Taiwan helpen om 'huidige en toekomstige bedreigingen in de regio' tegen te gaan. Hoewel de VS en Taiwan geen diplomatieke betrekkingen hebben, verkochten de Amerikanen sinds 2010 voor ruim 15 miljard dollar aan wapens aan Taiwan.