Ga naar de inhoud
Bedrijven

Blaren, bier en gladiolen: wandelvierdaagse levert 50 miljoen euro op

Beeld © ANP

Vanochtend is de 103e editie van de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen van start gegaan. De stad wordt overspoeld door tienduizenden wandelaars en een veelvoud aan toeschouwers. Die laten de euro's flink rollen tijdens het evenement vol blaren, bier en gladiolen.

De Vierdaagse in Nijmegen is het populairste evenement van Nederland, blijkt uit het Evenementen Merkenonderzoek 2018 van Hendrik Beerda Brand Consultancy. Daarmee laat het wandelfestijn Pinkpop, SAIL Amsterdam en de Huishoudbeurs achter zich.

Tientallen miljoenen euro's

De populariteit van de Vierdaagse neemt al jaren toe. Zowel bij wandelaars als toeschouwers. Die zorgen alles bij elkaar voor een gigantische omzet.

"Het gaat om tientallen miljoenen. Ik denk dat de opbrengsten dit jaar de 50 miljoen zullen overschrijden", voorspelt Bram Brinkman, hoofd PR en Sponsoring bij Stichting De 4daagse, die de jaarlijkse mars organiseert. Dit jaar hebben 47.236 deelnemers zich ingeschreven. In 2010 waren dat er nog 40.600.

Torenhoge tarieven voor deelnemers

Alleen al aan inschrijfgeld brengen de wandelaars bijna 4 miljoen euro in het laatje. Deelnemers moesten dit jaar 84 euro inschrijfgeld betalen, een recordbedrag. In 2008 kostte deelname nog 35 euro. In 2017 was dit bedrag opgelopen naar 64 euro en vorig jaar tikte de teller de 80 euro-grens aan.

Ondanks het torenhoge tarief voor deelnemers, verdient de organisatie hier niks aan. "We willen het liefst voor iedereen toegankelijk en betaalbaar zijn, maar goedkoper kan het niet. Het tarief ligt onder de kostprijs; alleen dankzij sponsoren krijgen we de begroting alsnog rond. Als stichting maken we geen winst," zei de woordvoerster van de Vierdaagse in januari in de Gelderlander.

Geen geld uit tv-rechten

Die sponsors brengen in totaal 750.000 euro op, vertelt Brinkman. "Dat is zo'n 20 procent van ons totale budget. Meer willen we ook niet. We willen niet te veel van onze zelfstandigheid opgeven." De nieuwste sponsor is wandelschoenenproducent Lowa voor een bedrag van 250.000 euro.

Aan tv-rechten verdient Stichting De 4daagse helemaal niets. "Het is een openbaar evenement en iedereen is welkom", zegt Brinkman.

Geen vetpot

De totale opbrengsten voor de stichting uit inschrijfgelden en sponsorgeld is een kleine 5 miljoen euro. Dat is volgens Brinkman min of meer gelijk aan de kosten.

"Vorig jaar hielden we helemaal niets over. Dat moet wel, want we hebben een team van 10 fte die het hele jaar bezig is met de organisatie. Ook moeten we af en toe investeren in apparatuur en ict", legt Brinkman uit. Geen vetpot dus voor de organisatie, die als stichting ook geen winstoogmerk heeft. De stad verdient wel goed aan de Vierdaagse.

Parkeren en souvenirs

In kroonjaar 2016 heeft de gemeente Nijmegen onderzocht wat het effect is van de Vierdaagse. De wandelaars gaven toen naar raming 11,3 miljoen euro uit in Nijmegen en de regio. "Dat bedrag zullen we dit jaar zeker evenaren", zegt Brinkman.

Zo'n 4,3 miljoen euro wordt uitgegeven aan overnachtingen. De overige 7 miljoen euro gaat op aan eten en drinken, parkeren en souvenirs.

Overschatten van aantallen

Uit het onderzoek van de gemeente Nijmegen blijkt verder dat zo'n 360.000 unieke bezoekers op de Vierdaagsefeesten afkomen. In 2007 waren dat nog 320.000 bezoekers.

In totaal leveren de Vierdaagse en de bijbehorende feesten Nijmegen ruim 33 miljoen euro extra op. Gezien de toenemende populariteit van het festijn is dit bedrag afgelopen jaren toegenomen, verwacht Brinkman.

Willem de Boer is sporteconoom aan de HAN. Hij benadrukt dat het berekenen van het aantal bezoekers lastig is. "Organisatoren hebben er een handje van om de aantallen te overschatten. Bij vrij toegankelijke evenementen is het werkelijke cijfer lastig te bepalen", aldus De Boer.

Positiever beeld van Nijmegen

Ook in toeristisch-promotioneel opzicht heeft het evenement effect op de bezoekers, concluderen de onderzoekers. De meeste bezoekers komen uit Nijmegen of omgeving, maar een groep van zo’n 30.000 bezoekers is nog nooit of heel weinig (maximaal twee keer per jaar) in Nijmegen geweest.

Het merendeel van deze groep krijgt door de feesten een positiever beeld van de stad en de helft geeft aan de stad vaker te willen bezoeken na de Vierdaagse.