Bedrijven

Eerste bezorgrobot van Albert Heijn rijdt rond in Eindhoven

15 juli 2019 09:06 Aangepast: 15 juli 2019 12:23
Aan de kant! Daar komt een robot met brood en appels aan. Beeld © Albert Heijn

Op de High Tech Campus in Eindhoven rijdt vanaf vandaag de eerste bezorgrobot van de Albert Heijn rond. Studenten en medewerkers kunnen hun spullen via een app bestellen, waarna de robot de waar komt thuisbrengen.

Voorlopig gaat het om een test die tot volgende week vrijdag duurt.

Bestellen met een app

Via een app kunnen gebruikers hun bestelling plaatsen bij de Albert Heijn To Go op de campus. Helemaal automatisch gaat het daarna niet. Medewerkers plaatsen de bestelling handmatig in het karretje, dat daarna zelf zijn weg zoekt naar de bezorglocatie.

De kopers moeten op de plaats van bestemming zelf hun spullen uit de wagen pakken.

Veilige omgeving

Dat het robotje juist op de campus in Eindhoven zijn eerste meters maakt, is geen toeval. Het is een afgesloten terrein en op de openbare weg mag zo'n autonoom wagentje nog niet rondrijden.

Toen de robot werd gepresenteerd in maart op een evenement van Emerce liet AH al weten geen plannen te hebben voor een snelle uitrol naar gewone wereld.

De robot is ontwikkeld door het Duits-Zwitserse TeleRetail en kost tussen de 50.000 en 100.000 euro, zei de ceo van het bedrijf eerder tegen Emerce. Het is de bedoeling dat de kosten snel zullen zakken naar een bedrag in de orde van grootte van 10.000 euro.

Drones

Uniek is het experiment met robotbezorging trouwens allang niet meer. Vooral techgigant Amazon heeft al veel ervaring met robotbezorgers. In de staat Washington doet het bedrijf een proef met robotkarretjes die nog wel worden vergezeld door een medewerker.

Daarnaast doet Amazon al in meerdere landen proeven met bezorging van boodschappen via drones.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Bezorgrobot AH brengt in juli lunch rond op High Tech Campus

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van