Biotechnologiebedrijf Galapagos heeft een megadeal gesloten met samenwerkingspartner Gilead Sciences. Het Amerikaanse farmaconcern zal de komende tien jaar geen overnamebod doen op Galapagos, in ruil daarvoor wordt de samenwerking verstevigd en is Gileads aandelenbelang in Galapagos vergroot.
Gilead betaalt bijna 4 miljard dollar in cash en koopt voor 1,1 miljard dollar in aandelen Galapagos. Voor de aandelen legt Gilead 140,59 euro per stuk neer, bijna 10 procent meer dan de slotkoers van Galapagos op vrijdag.
Het belang van Gilead groeit hierdoor van 12,3 procent naar 22 procent. Op termijn kan Gilead zijn belang nog vergroten tot 29,9 procent.
Update: 9.11 uur:
Beleggers zijn blij met de deal: het aandeel stijgt meteen na het begin van de handel met 15 procent.
Met de deal is het bedrijf verzekerd van tien jaar zelfstandigheid, want behalve dat Gilead geen overname zal doen, is dat voor andere bedrijven ook niet mogelijk. Volgens de Belgische wet kan een aandeelhouder met een belang van meer dan 10 procent een overnamebod blokkeren, schrijft Het Financieele Dagblad.
Eerste keuze Gilead
Galapagos gaat de middelen inzetten om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten uit te breiden en te versnellen. Maar de Amerikaanse miljarden komen niet voor niets: het bedrijf krijgt het alleenrecht op de verkoop buiten Europa van alle huidige en toekomstige medicijnen die daar worden ontwikkeld.
De Amerikanen krijgen dus toegang tot de onderzoeksdivisie van Galapagos, die meer dan 500 wetenschappers telt, en ook tot Galapagos' onderzoeksplatform. Gilead zal ook twee personen voordragen die in de raad van bestuur van Galapagos zullen plaatsnemen na de afronding van deze transactie.

Reumamedicijn filgotinib
Over het medicijn filgotinib, waarvan in maart bekend werd dat het de laatste test succesvol heeft doorstaan, zijn de afspraken die al met Gilead waren gemaakt waren aangepast. Galapagos gaat een groter deel van de commercialisatie in Europa voor haar rekening nemen.
Gilead betaalde eerder honderden miljoenen aan Galapagos, in ruil voor de Amerikaanse verkooprechten van het middel.
De verwachting is dat dit reumamedicijn, waarvan de potentiële omzet geschat wordt op een bedrag van tussen de 4 en 6 miljard dollar per jaar, later dit jaar in Europa op de markt komt. In de VS wordt het waarschijnlijk volgend jaar verkocht.
Toen begin deze maand werd aangekondigd dat dit jaar al om goedkeuring wordt gevraagd bij de Amerikaanse toezichthouder om het medicijn op de markt te mogen brengen, schoot de koers van het aandeel omhoog.
