Bedrijven

Strafrechtelijk onderzoek naar gaswinning Vermilion uit kleine velden

12 juli 2019 15:01 Aangepast: 12 juli 2019 15:17
Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) doet strafrechtelijk onderzoek naar het Canadese bedrijf Vermilion. De verdenking is dat het bedrijf te veel gas oppompt uit kleine velden in Nederland.

Het OM bevestigt aan RTL Z dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt, maar wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat. Vermilion bevestigt zelf dat er een strafrechtelijk onderzoek loopt naar de gasproductie, zoals eerder gezamenlijk werd gemeld door regionale omroepen RTV NoordRTV DrentheRTV Oost en Omrop Fryslân.

Dat gaat volgens het bedrijf om een onderzoek naar de productie op één locatie, namelijk het Diever gasveld bij Wapse in Drenthe. Daar zou volgens het OM in het najaar van 2015 en het voorjaar van 2016 meer gas zijn opgepompt dan de omgevingsvergunning toestond. 

Onderzoek uitgebreid  

Navraag bij het OM leert dat het onderzoek is gestart in 2017 en sindsdien is uitgebreid met meerdere locaties. Volgens justitie gebeurde dat op verzoek van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat toezicht houdt op de gaswinning in Nederland.

Het strafrechtelijk onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het Functioneel Parket, de afdeling van het OM die zich onder meer bezighoudt met complexe fraude en milieucriminaliteit. Wanneer het onderzoek is afgerond kan het OM niet zeggen. "Dit zijn zaken die tijd kosten", aldus een woordvoerder.

'Drie maal de toegestane hoeveelheid'

Volgens de regionale media zou Vermilion in Nederland op sommige plekken ruim drie maal de toegestane maximale productiehoeveelheid uit de grond halen. Een woordvoerder van het bedrijf ontkent dat nadrukkelijk.

Vermilion kwam al eerder in opspraak wegens het overschrijden van de maximale productiehoeveelheid, onder andere in Woerden. Ook werd in het voorjaar van 2017 de gasproductie in Wapse stilgelegd in opdracht van toezichthouder SodM, blijkt uit het jaarverslag over 2017.

Kleine velden stilgelegd

In 2017 was er naast de aardbevingen in Groningen veel te doen rondom de gaswinning in de kleinere velden van Nederland. Behalve in Wapse werd de productie ook stilgelegd in Heerenveen, Maasdijk, Hardenberg-Oost en Monster. Bij de laatste twee ging de gaswinning na toestemming van de minister weer verder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees terug:

Angst voor 'Groningse toestanden' bij gaswinning uit kleine velden

Eerdere zaak

Bij een eerdere zaak bij SodM, aangespannen door Milieudefensie, oordeelde de toezichthouder dat Vermilion zich voor het Diever gasveld houdt aan de vergunde productie zoals is vastgelegd in het winningsplan van 31 maart 2016. Milieudefensie claimde dat het gasbedrijf sneller en meer gas uit de grond haalt dan het winningsplan toestaat.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van