Bedrijven

Bonden trekken 'onverwacht' stekker uit cao-overleg met KLM

11 juli 2019 20:08
KLM-toestellen op thuisbasis Schiphol. Beeld © ANP

Het overleg tussen luchtvaartmaatschappij KLM en de vakbonden voor nieuwe cao's voor piloten en het grond- en het cabinepersoneel is geklapt. 'Onverwacht', stelt KLM.

Alle bonden die gesprekken voerden, hebben gezamenlijk besloten om de stekker uit het overleg te trekken 'omdat KLM weinig gehoor aan de eisen gaf', zegt FNV-onderhandelaar Jan van den Brink juist.

Een passend loonbod

FNV gaat zich beraden over verdere stappen. "We gaan een ledenvergadering houden en het is niet uitgesloten dat er een ultimatum komt", aldus Van den Brink. De vakbond eiste in eerste instantie een loonsverhoging van 5 procent per jaar, maar verlaagde dat tot 4 procent na overleg met de andere bonden.

In een reactie zegt KLM 'verbijsterd' te zijn dat de bonden met een mededeling het overleg hebben opgezegd. De luchtvaartmaatschappij heeft naar eigen zeggen een loonbod gedaan dat passend is bij het bedrijf en de medewerkers. 

Winstdeling

KLM stelt een cao voor met een looptijd van 20 maanden waarbij de lonen in totaal structureel 2,25 procent worden verhoogd, met eenmalige uitkeringen ter hoogte van 3,7 procent. 

Dit komt bovenop de structurele loonsverhoging van 1 procent die per 1 februari jongstleden al is gegeven en de winstdeling van bijna 14 procent over 2018 die in april is uitgekeerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Air France-KLM merkt dat passagiers vervoeren beter gaat zonder stakingen

Minder zware roosters

Dat vinden de vakbonden niet genoeg. FNV'er Van den Brink benadrukt dat KLM dit jaar honderd jaar bestaat en er financieel sterk voor staat. "Als je nu het personeel niet beloont, wanneer dan wel?", concludeert de onderhandelaar.

De gesprekken verliepen vanaf de start in mei moeizaam. KLM paste zijn positie amper aan, zelfs niet na zes onderhandelingsrondes, aldus Van den Brink. DE vliegmaatschappij zelf stelt dat de marktontwikkelingen ongunstig zijn. Gevolg hiervan is dat de resultaten bij KLM onder druk staan, waardoor het bedrijf 'verantwoorde keuzes' moet maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderhandelingen over nieuwe cao basisonderwijs afgebroken

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van