Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan ook al jouw Bright nieuws, video's, stuff en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Eurocommissaris tevreden: Airbnb heeft prijsinformatie aangepast

11 juli 2019 15:16 Aangepast: 11 juli 2019 20:08
Toeristen op pad in Amsterdam. Beeld © ANP

Geen ondoorzichtige prijsinformatie meer, duidelijkheid over de verhurende partij en aangepaste algemene voorwaarden. Airbnb heeft bakzeil gehaald en op last van Brussel een aantal aanpassingen doorgevoerd op de website.

Dat stemt Eurocommissaris Vera Jourova van Consumentenrechten tevreden. "Ik ben blij dat Airbnb samengewerkt heeft met de Europese Commissie en consumentenwaakhonden om de manier waarop hun platform werkt te verbeteren."

Totaalprijs

Airbnb werd vorig jaar juli op de vingers getikt door de Europese Commissie. Het platform hield zich niet aan de Europese regelgeving doordat het niet duidelijk vermeldde wat het huren van een woning via het platform nou precies kost.

Vakantiegangers moesten in een keer kunnen zien wat de totaalprijs is van het huren van een huis, vond de Commissie. Al bij de eerste zoektocht op Airbnb moet helder zijn wat je betaalt, zonder dat er nog verplicht bijkomende bedragen bovenop komen.

Voor de rechter

De verhuurbemiddelaar heeft de website nu zo aangepast, dat de huurder direct de goede prijs te zien krijgt bij zijn zoekopdracht. Ook extra kosten zoals de servicetoeslag, schoonmaakkosten en lokale belastingen zijn bij deze prijs opgeteld.

Verder wordt nu duidelijker vermeld of je via een professionele partij een verblijf huurt of via een privépersoon. Ook communiceert Airbnb duidelijker dat consumenten het recht hebben om hen voor de rechter te dagen.

Schade

Tot slot heeft het bedrijf de algemene voorwaarden aangepast. Daarin zegt Airbnb onder andere toe dat het niet eenzijdig veranderingen in gebruiksovereenkomsten zal doorvoeren, zonder consumenten de kans te geven die overeenkomst te ontbinden. 

In de voorwaarden staat nu eveneens duidelijker vermeld dat dat consumenten de mogelijkheid hebben om een verhuurder aan te klagen in het geval van schade of letsel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Airbnb maakt prijzen transparanter op bevel van Brussel

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore