Bedrijven

Ondernemer die ontslagen chauffeurs afscheepte moet dokken

11 juli 2019 13:29 Aangepast: 12 juli 2019 14:50
Een vrachtwagen van Dikken. Beeld © Facebook

De transportondernemer die zijn chauffeurs vorig jaar wilde afschepen met een ontslagbriefje en drie weken salaris gaat financieel flink het schip in. Een hoger beroep tegen uitspraak waarin de rechter hem dwong fatsoenlijke ontslagvergoedingen te regelen, heeft hij verloren. En het pensioenfonds eist nog ruim een kwart miljoen van hem.

Vorig jaar zomer haalde Overijsselse transportondernemer Dennis Dikken de nationale pers door zijn chauffeurs aan de dijk te zetten met een achteloos briefje. Daarin meldde hij hen per direct de stekker uit zijn bedrijf te trekken, omdat hij meer aandacht aan zijn privéleven wilde besteden.

Drie weken loon

De chauffeurs moesten genoegen nemen met drie weken loondoorbetaling, dat hen bovendien zou compenseren voor hun tegoed aan vakantiedagen. Meer was volgens de ondernemer niet nodig, omdat zij makkelijk een nieuwe baan zouden kunnen vinden.

Acht chauffeurs pikten dat niet. Gesteund door de vakbond stapten zij naar de rechter om redelijke ontslagvergoedingen af te dwingen. De rechtbank in Zwolle gaf hen afgelopen november gelijk. Dikken moest de acht chauffeurs ruim 70.000 euro betalen.

Waslijst bezwaren

Nu blijkt dat de transportondernemer tegen die beslissing in hoger beroep is gegaan. Voor het gerechtshof in Leeuwarden voerde Dikken een waslijst bezwaren aan tegen de uitspraak.

Zo wil hij lagere of geen ontslagvergoedingen betalen, omdat alle chauffeurs inderdaad snel ander werk hadden. Bovendien wees hij erop dat sommigen zich in een appgroep in harde bewoordingen hadden uitgelaten over hun baas.

Schop onder kont

In die appgroep zei een chauffeur dat Dikken 'een zeer grote schop onder zijn kont' zou worden gegeven. Een vakbondsbestuurder zei er alles aan te doen 'om hem aan de grond te krijgen.'

Uit een vandaag openbaar geworden uitspraak blijkt dat het hof alle bezwaren van de ondernemer van tafel heeft geveegd en de eerdere uitspraak heeft bekrachtigd. Ook de pittige uitspraken in de appgroep zijn geen reden om de vergoedingen te verlagen. Dat betekent dat Dikken de ontslagvergoedingen moet betalen.

Kwart miljoen

Uit de uitspraak blijkt eveneens dat er ook een rechtszaak door het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Beroepsvervoer over de Weg tegen het transportbedrijf en zijn directeur is aangespannen. Daarin vordert het pensioenfonds ruim 252.000 euro aan achterstallige pensioenpremies.

Het pensioenfonds heeft in dat kader beslag gelegd op de eigendommen van de ondernemer. De advocate van Dikken wil geen commentaar geven op het verloren hoger beroep.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van