Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Bedrijven

Failliete sekswebwinkel Pabo overgenomen door Easytoys

11 juli 2019 11:08 Aangepast: 15 juli 2019 16:18
Met Pabo wil Gronings bedrijf een van de grootse sekswebwinkels van Europa worden. Beeld © ANP

De webshops van het failliete erotiekbedrijf Pabo 4.0 worden overgenomen door EDC, het bedrijf achter webwinkel en concurrent Easytoys.nl. Met die overname wil de Groningse ondernemer Eric Idema een van de grootste Europese webwinkels in seksspeeltjes worden.

Begin deze week meldde RTL Z dat het erotiekbedrijf Pabo voor de tweede keer in anderhalf jaar uitstel van betaling had aangevraagd. Een dag later ging de onderneming failliet.

Van zolderkamer tot groothandel

Gisterenavond maakte het Groningse EDC bekend de webwinkels van het bedrijf over te nemen. EDC werd twaalf jaar geleden door ondernemer Eric Idema opgericht op een zolderkamer, en groeide uit tot een groothandel met 140 werknemers, een magazijn van 8000 vierkante meter in Veendam en een eigen fabriek in China.

Easytoys

Bij consumenten is EDC bekend van webwinkel Easytoys.nl. Door de webwinkels van Pabo en het moederbedrijf Beate Uhse over te nemen, zegt oprichter Idema vooral internationaal kansen te zien. "Beate Uhse is een krachtig merk in Europa met een groot marktaandeel in met name Frankrijk en Duitsland."

In Frankrijk, waar Pabo actief is onder de naam Adam et Eve, zou het bedrijf 40 procent van de markt bezitten. In Duitsland gaat het om 20 procent. Idema verwacht binnen drie jaar een omzet van 50 miljoen euro te boeken.

Lot werknemers onbekend

Wat de overname door de Groningse branchegenoot betekent voor de 60 werknemers van Pabo in Zeeuws-Vlaanderen, is onbekend. In het kader van het faillissement zijn zij door curator Joost Willemen ontslagen.

Gezien de afstand tussen het failliete bedrijf in Hulst en de koper, ligt het niet voor de hand dat veel werknemers met de verkochte activiteiten meegaan.

Eerder faillissement

Vorig jaar ging Pabo ook al failliet. Volgens moederconcern Beate Uhse was dat noodzakelijk om de rest van het bedrijf financieel gezond te maken. Destijds konden enkele tientallen van de 135 medewerkers hun baan behouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van