Bedrijven

DSM opent duurzame visvoerfabriek, voer op basis van algen

10 juli 2019 17:22 Aangepast: 11 juli 2019 07:26
Beeld © Veramaris

Gekweekte zalm krijgt meestal een voermengsel op basis van vis gevoerd. Maar vis vangen om andere vissen te voeren, dat is niet zo duurzaam. DSM opent daarom vandaag een fabriek waar visvoer wordt gemaakt op basis van algen.

DSM opent de fabriek samen met de Duitse chemiereus Evonik. De twee richtten de joint venture Veramaris op om duurzamer voer voor vissen te produceren. Veel Nederlandse en Duitse banen levert de fabriek niet op. Hij staat namelijk in de stad Blair, in hartje Amerika.

"Die algen moeten ook gevoed worden. Hier in Nebraska zijn er veel grondstoffen voor die algen", vertelt DSM-topman Feike Sijbesma in een interview met RTL Z. "Dan hebben we het over een suikerzetmeel, dat afkomstig is van de maïsproductie. Dat is hier in grote mate aanwezig."

Omega-3

In de fabriek, die 200 miljoen dollar kostte, worden algen gebruikt voor omega 3-rijke visolie. Deze olie wordt gebruikt als voer voor bij het kweken van zalm. Nu eet gekweekte zalm voornamelijk voer op basis van wild gevangen vis.

Volgens DSM wordt zo'n 20 procent van alle wereldwijd wild gevangen vis gebruikt door kwekerijen. Verre van duurzaam, ziet ook Arie Mol, sectorspecialist visserij van de universiteit Wageningen.

"Een aantal kilo's vis wordt gebruikt om een ander aantal kilo's vis te kweken. Dat staat niet in verhouding. Er is meer vis als voer nodig dan dat er consumptievis mee wordt gekweekt", aldus Mol.

De nieuwe fabriek moet jaarlijks net zo veel visvoer opleveren als waar normaal 1,2 miljoen ton gevangen vis voor nodig is. Daarmee kan 15 procent van alle wereldwijd gekweekte zalm gevoerd worden.

Gezondere vis

Het voer op basis van algen zorgt er ook voor dat consumptievis gezonder wordt voor mensen. Vis als zalm bevat van nature omega-3, maar de hoeveelheid van dat gezonde goedje is de laatste jaren afgenomen. In het algenvoer zitten hogere hoeveelheden omega 3-vetten, die uiteindelijk op ons bord belanden.

Op termijn wil DSM dat de algen ook gebruikt kunnen worden voor voer voor andere dieren, zoals honden en katten. Die eten nog altijd met name vlees of vis. DSM sluit zelfs niet uit dat er ook voeding voor mensen wordt gemaakt van algen.

"Algen worden een hele belangrijke technologie voor onze voedselvoorziening naar de toekomst", vertelt Sijbesma.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore