Ga naar de inhoud
Bedrijven

Winst ING daalt door hogere kosten

ING wilde Ralph Hamers meer salaris geven, maar dat ging niet door. Beeld © ANP

ING Bank behaalde in het eerste kwartaal een 30 procent lagere winst, ondanks het feit dat er veel minder opzij gezet hoefde te worden voor slechte leningen. De kosten stegen wel.

De nettowinst van ING daalde met 29 procent tot 1257 miljoen euro. Als je kijkt naar het resultaat van ING Bank zelf, dus zonder rekening te houden met onderdelen die inmiddels zijn verkocht dan daalde de winst met eveneens 29 procent tot 829 miljoen euro euro.

Per aandeel daalde de winst van 46 cent naar 32 cent. De lagere rente raakt ING niet. De bank wist de rente-inkomsten zelfs met 2 procent op te schroeven, terwijl de provisies min of meer stabiliseerden.

Hogere kosten voor toezicht
Het nieuwe toezichtsregime in de bankensector bracht bijna een half miljard euro aan kosten met zich mee. ING verwacht dat de regelgevingskosten in heel 2016 met ruim 300 miljoen euro oplopen naar circa 960 miljoen euro.

Klanten stortten vorig kwartaal per saldo 8,8 miljard euro bij op hun rekeningen bij ING. Daarnaast werd voor 7,1 miljard euro aan nieuwe leningen verstrekt

De bank reserveerde in de eerste drie maanden van het jaar 265 miljoen euro voor slechte leningen, tegen 432 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.

'Nog tien jaar kosten voor opbouwen Europese bankenfonds'
ING heeft te maken met hoge kosten voor het opbouwen van het Europese bankenfonds, geeft Hendrik Jan Tuch aan in RTL Z Voorbeurs. ING zal volgens hem daaraan een bijdrage moeten blijven leveren.

Die regelgeving kost geld, maar is een uitvloeisel van de financiële crisis. ING is één van de banken die toen hulp van de overheid nodig had, geeft Tuch aan. ''Overheden willen dat de sector zijn eigen broek kan ophouden. De komende tien jaar zitten we daar nog wel aan vast. Het kost acht jaar voor het Europese programma is opgebouwd en er komt nog wat bij.''